De aankomstShaun Tan

Terug naar lijst
 

De aankomst

Titel: De aankomst
Auteur: Shaun Tan
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0722 6
Illustraties: Shaun Tan

Terug naar lijst

Wennen zonder woorden

Stel je voor dat je helemaal alleen gaat verhuizen. Met één koffer en een fotootje van je familie op zak stap je op een grote boot en vaar je over de oceaan naar een onbekend land. In dat nieuwe land is alles anders dan je gewend bent. Je kunt de mensen niet verstaan, je kunt hun alfabet niet lezen, de gebouwen zien er vreemd en griezelig uit en zelfs de huisdieren lijken op rare monsters. Je zou het liefst de eerste boot terug nemen.

Maar dat kan de man uit ‘De aankomst’ niet doen. Hij is juist naar het verre land gereisd om geld te verdienen voor zijn vrouw en zijn dochtertje. Hij moet zich helemaal alleen zien te redden, tussen alle vreemde mensen, huizen, dieren, klokken en winkels. Hij moet een plaats vinden om te wonen, boodschappen doen en werk zoeken. En het moeilijkste is: hij moet proberen om zich niet eenzaam te voelen in dat rare grote land.
Gelukkig krijgt hij hulp. Hij sluit vriendschap met een huisdiertje dat eruit ziet als een groot ei met pootjes en een krulstaart, zodat hij niet meer helemaal alleen is. Daarna ontmoet hij meer mensen die verhuisd zijn en die langzaamaan gewend zijn geraakt aan alles wat vreemd was. Uiteindelijk lukt het zelfs om genoeg geld te sparen, zodat zijn gezin ook naar het nieuwe land kan komen.

De aankomst’ is een bijzonder boek. De enige letters die erin staan, zijn de letters van het vreemde land, en die kun je niet lezen. Daarom voel je extra goed hoe moeilijk het moet zijn om helemaal in je eentje ergens ver weg te gaan wonen. ‘De aankomst’ is een boek zonder tekst; Shaun Tan vertelt het verhaal in tekeningen. Heel precies laat hij zien hoe de man zijn koffertje inpakt, zijn vrouw en kind een zoen geeft en vertrekt. Door het raampje van de trein kan zijn dochtertje hem nog even een hand geven, maar als de trein wegrijdt, moet ze de vingers van haar vader loslaten. Dat doet pijn.
De plaatjes zijn heel secuur getekend. Omdat ze een beetje bruin zijn afgedrukt, lijkt ‘De aankomst’ een oud boek dat jarenlang op een zolder heeft gelegen. Je wordt er zelfs een beetje somber van. Shaun Tan kwam op het idee om dit boek te maken omdat zijn vader lang geleden van Maleisië naar Australië verhuisde. Hij heeft er vijf jaar aan gewerkt.

Zo’n bijzonder boek als ‘De aankomst’ krijgt natuurlijk veel prijzen. De buitenlandse bekroningen zijn niet te tellen, in Nederland kreeg dit boek in 2009 een Vlag & Wimpel van de Penseeljury. Bovendien ontving Shaun Tan in 2011 een belangrijke prijs voor al zijn boeken: de Astrid Lindgren Memorial Award.

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.