Dat zou ik nooit doen!Bette Westera

Terug naar lijst
 

Dat zou ik nooit doen!

Titel: Dat zou ik nooit doen!
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Kwintessens, De Fontein, 2012
ISBN: 978 90 261 3339 8
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

Nadenken over jezelf (en anderen)

Als jij zo'n echte vragensteller bent, die altijd weer een nieuwe vraag verzint en die nooit iets zomaar meteen gelooft, dan moet je zeker 'Dat zou ik nooit doen!' er eens bij pakken. Het boek staat vol met leuke verhalen, doe-het-zelf-tests en raadsels en het laat je op heel verschillende manieren nadenken over de manier waarop jij je hersens en je zintuigen gebruikt.

'Dat zou ik nooit doen!' vertelt je allemaal leuke weetjes over hoe mensen in elkaar steken. De wetenschap die zich hiermee bezighoudt wordt ook wel 'psychologie' genoemd. Psychologie betekent letterlijk 'leer van de ziel'. En aan die 'ziel' valt een hoop leuks te ontdekken! Wat dacht je van een schoonmaakgeur die zorgt dat mensen zich netter gedragen?

Mensen die vaak met de trein reizen, ergeren zich enorm aan het zwerfafval in de trein en lawaai in stiltecoupés. Wat de NS ook probeert, het helpt niet. Dan mogen drie psychologen het eens proberen met onbewuste beïnvloeding. En wat blijkt? In coupés met de geur van allesreiniger wordt duidelijk minder rommel op de grond gegooid. En in stiltecoupés waarvan de wanden waren behangen met folie van 'boekenwanden' beginnen de mensen plotseling te fluisteren alsof ze in de bibliotheek zitten.

‘Dat zou ik nooit doen!’ gaat over wat er gebeurt als je proeft en ziet tegelijk, over voor jezelf blijven nadenken in vreemde situaties, over hoe je kunt worden beïnvloed door je omgeving zonder het door te hebben en over hoe snel je iets kunt vergeten. Mensen vertrouwen op hun eigen geheugen, zintuigen en gedachten, maar ze vergeten daarbij dat je al snel iets over het hoofd kunt zien. Dit boek laat je hier bewust over nadenken en laat aan de hand van voorbeelden zien hoe belangrijk dat is: want geheugen, zintuigen en gedachten zetten we in bij hele belangrijke zaken zoals de veroordeling van misdadigers, het uitvoeren van bevelen en het oordelen over andere mensen.

Het speelse ‘Dat zou ik nooit doen!’ is daarmee eigenlijk heel serieus. Het leert je dat het belangrijk is om altijd zelf te blijven nadenken. En dat is tegelijkertijd een beetje 'dubbel' aan dit boek. Want hoe weet je dat het ook echt allemaal klopt wat Bette Westera en Naomi Tieman je vertellen? Zijn de experimenten waar zij over schrijven ook op een goede wetenschappelijke manier uitgevoerd? Als dat soort vragen bij je opkomen na het lezen van dit boek, dan zijn de schrijvers vast hartstikke tevreden: je neemt niks zomaar van ze aan!

'Dat zou ik nooit doen!' is door de Griffeljury bekroond met een Vlag & Wimpel.

Lotte.

Bezoek ook de website van 'Dat zou ik nooit doen!' www.datzouiknooitdoen.nl

Ben jij geïnteresseerd in psychologie en wetenschap? Lees dan 'Vuurbom, de geschiedenis van een vriendschap' van Harm de Jonge.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.