Dansen tussen golven traangasMonique Samuel

Terug naar lijst
 

Dansen tussen golven traangas

Titel: Dansen tussen golven traangas
Auteur: Monique Samuel
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1725 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Vier jongeren dromen van vrijheid

In het vroege voorjaar van 2011 spoelde een golf van opstand en revolutie door verschillende landen in Noord-Afrika en het Midden Oosten. Ook in Egypte gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de corrupte regering. Het waren dagen van protesteren, van gevaar, van weinig slaap en van één grote droom: Egypte moest een vrij land worden, een land waarin je mag denken en zeggen wat je wilt.

Vier jongeren dromen elk op hun eigen manier van vrijheid. Samya bijvoorbeeld is een christelijk meisje, maar ze is smoorverliefd op Mohammed, een moslim. Het kan dus nooit iets worden tussen hen.
Mohammed zelf vindt Samya aardig, maar bemerkt tot zijn schrik dat hij zich meer aangetrokken voelt tot zijn beste vriend Abdelrahman. Bovendien droomt hij ervan om danser te worden, maar dat beroep is ondenkbaar voor een jongen.
Layla is de zus van Mohammed. Ze is razend intelligent, wil informatica studeren en haar vleugels uitslaan. Geen sprake van: ze is een meisje en nette meisjes mogen amper de straat op.
Abdelrahman doet zijn uiterste best een vrome moslim te zijn. Allah heeft de corruptie en armoede in Egypte niet gewild, daar is hij van overtuigd. Het is tijd voor een revolutie!

‘Elke betoger is als een druppel,’ brult Abdelrahman in Mohammeds oor terwijl ze in het midden van een gigantische stoet over de boulevard lopen. (…) ‘Alleen zijn we niets, maar samen zijn we huizenhoge golven die zelfs de grootste rotsen kunnen splijten.’

Auteur Monique Samuel is de dochter van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder. Ze kent Egypte goed en dat is te merken als je ‘Dansen tussen golven traangas’ leest. Het is net of je zelf door de stoffige straten van Alexandrië loopt, het piepkleine winkeltje kunt binnenstappen waar de vader van Mohammed dikke yoghurt, bouillonblokjes en zakjes chips verkoopt, en de geuren van gebakken kip, tomatensaus en kofta (een soort gehaktballetjes) ruikt als de moeder van Mohammed en Layla in hun benauwde keukentje staat te koken.

De aanloop naar de protesten wordt beschreven door de ogen van afwisselend Samya, Mohammed, Abdelrahman en Layla. Een beetje jammer is wel dat vier hoofdpersonen te veel zijn, op een boek van 126 bladzijden. Het verhaal wordt er wat versnipperd en zelfs oppervlakkig door. Wanneer er aan het einde van het boek iets heel ingrijpends gebeurt, maakt dat maar weinig indruk.

Een knal. Vanuit het niets spat een stoeptegel kapot en vliegen er glasscherven door de lucht. Nog een knal. Kristallen schitteren tegen een wit wolkendek.

De Egyptische regering valt, dat weten we intussen. Maar wie ‘Dansen tussen golven traangas’ heeft gelezen, begrijpt dat de prijs voor deze vrijheid voor sommige mensen hoog is geweest. Heel hoog.

Lidewij.

Wil je een boek lezen over een opstand die 68 jaar eerder plaatsvond? Lees dan ‘De kleuren van het getto’ van Aline Sax en Caryl Strzelecki.   

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.