Daar is mama!Marianne Witvliet

Terug naar lijst
 

Daar is mama!

Titel: Daar is mama!
Auteur: Marianne Witvliet
Uitgeverij: Mozaïek junior, 2006
ISBN: 978 90 239 9196 0
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Lotje is boos en loopt weg!

Heb jij ook zoveel prentenboeken gezien over een Beer, Aap, Kangaroe, Kat, Muis of Ezel? Ze zijn geweldig, maar het is ook wel eens verfrissend om prentenboeken te lezen over Echte Mensen en Kinderen. Zoals de prentenboeken ‘Waar is papa?’ en ‘Daar is mama!’ van auteur Marianne Witvliet en illustrator Mark Janssen. Ze gaan over weggaan en weer terugkomen, boos zijn op papa of mama en het weer goed maken. Onderwerpen die jonge kinderen zelf heel goed kennen en dus leuk vinden om terug te zien in boeken.

‘Elke dag verstopt Lotje zich.
Maar vandaag gaat alles anders...
‘Koekoek!’ roept Lotje.
Ze wacht en ze wacht en ze wacht.
Papa komt niet, hij is al weg.
Lotje hoort papa’s auto wegrijden.
Ze wordt heel boos.
Papa moet haar zoeken!’

In het roze ‘Waar is papa?’ speelt Lotje elke ochtend met haar vader een verstopspelletje. Maar op een dag haast hij zich naar zijn werk en vergeet hij het spelletje te spelen. Dat pikt Lotje niet. Ze loopt de lange weg naar zijn werk en verrast hem en zijn collega’s tijdens een vergadering: ‘Koekoek!’ Die arme papa. Hij schrikt zich een hoedje. Wat een vrolijk einde voor een boek! En wat leuk voor Lotje en de lezers: dat je zoveel succes hebt met je spelletje dat je vader koffie over zijn kleren morst van schrik...

Die Lotje, dat is een pittig ding. In het blauwe ‘Daar is mama!’ is ze weer boos, nu op mama. Ze mag haar nieuwe rode laarzen niet aan. Trekt kleuter Lotje dan braaf haar oude schoenen aan? Welnee. Ze loopt boos weg van huis, met die nieuwe laarzen aan natuurlijk. Maar het lopen duurt toch wel lang en na een paar straten weet ze niet meer waar ze is. Lotje is blij de tuin en het huis plotseling terug te vinden... En mama natuurlijk.

De wandeltocht van Lotje duurt dit keer wel erg lang. Voor Lotje, want die krijgt pijn in haar voeten door die nieuwe laarzen. En eerlijk gezegd ook een beetje voor de lezers van het boek, want er gebeurt dan eigenlijk niet zoveel en de zinnen lezen niet zo lekker voor. Als de zinnen meer op elkaar zouden lijken, zou je met meer ritme kunnen voorlezen. Jonge kinderen herkennen het dan sneller en kunnen lekker mee “voorlezen”.

Lotje is een leuk meisje. Je begrijpt haar boosheid prima en Mark Janssen heeft haar sympathieke krulstaarten gegeven. Omdat de illustraties zo vol kleur zijn, zien de boeken er niet boos maar juist heel vrolijk uit. ‘Waar is papa?’ is het fijnste boek van de twee. In dat boek is Lotje echt goed boos en is ze vastbesloten haar vader te laten schrikken. En wat is het heerlijk om peuters of kleuters op de laatste bladzijde met haar mee te laten schreeuwen: ‘KOEKOEK!’

Jennifer.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.