Daan de machinistFiona Rempt

Terug naar lijst
 

Daan de machinist

Titel: Daan de machinist
Auteur: Fiona Rempt
Uitgeverij: Kluitman, 2014
ISBN: 978 90 206 8285 4
Illustraties: Natascha Stenvert

Terug naar lijst

Droom of werkelijkheid?

Een redder, dat is wat Daan, in de beide boeken ’Daan de machinist', en ‘Daan in de ruimte’ graag zou willen zijn. Zonder rijbewijs de wereld rond in een andere tijd. Hij schuwt daarbij niet het heelal.

Maar of hem dat gaat lukken zonder aanrijdingen? Lees maar mee, maar zorg wel dat je er zelf zonder kleerscheuren vanaf komt. Het wordt wel spannend. Doe je ogen maar dicht, oh nee dat kan niet, je kan niet met je ogen dicht lezen. Of laat je voorlezen. Lukt dat ook niet? Lees dan maar mee. En beeld je de geluiden in…Hou je vast, daar gaan we.

Stamp, stamp spring.
Boem Au!
Wat gebeurt er…
Kadeng
Zjoef!!!

Daan zit in een stoomtrein en snapt er niets van. 'Het lijkt wel of ik door de tijd ben gereisd.'
'Waar ben ik?' vraagt Daan aan een man in een zwart pak.
'In Amerika natuurlijk. Op de Transcontinentale spoorweg met een lading goud.'

En dat wordt het pas echt spannend, met indianen, cowboys en treinovervallers.

'Stop de trein. Uitstappen, allebei.' De rovers hebben al snel ontdekt in welke wagon het goud ligt.

Zal Daan het goud kunnen redden? Daan is nog lang niet thuis, hij heeft nog veel te veel te doen.

Natuurlijk loopt het anders af dan verwacht, want Daan valt weer eens over de drempel naar een andere tijd en dan…

Fiona Rempt heeft op een leuke en komische manier geschreven. De tekst doet ‘moeilijker’ aan dan je in eerste instantie zou verwachten. De kaft en de tekeningen van Natascha Stenvert maken een indruk van een wat kinderlijker boek.

Op de tekeningen is Daan duidelijk het middelpunt. Met zijn gezichtsuitdrukkingen vertelt hij zijn eigen verhaal. Zo zie je Daan met een beteuterd gezicht achter de machinist aanlopen, op een volgende prent staat Daan stoer met een indiaan te praten. De tekeningen zijn kleurrijk en hebben weinig detail maar met alles wat nodig is als aanvulling op de tekst.

Daan krijgt na dit wilde avontuur de smaak te pakken. Op naar een volgende uitdaging. En die komt er. Voor zijn verjaardag krijgt hij een astronautenpak. Maar een pak zonder raket? Daar gaat papa wat aan doen. Ze gaan naar het museum. En daar is van alles te zien. Maar Daan wil meer. Hij wil de ruimte in. Astronaut zijn is veel leuker. Hoe het nu gebeurde weet nog steeds niemand, maar…

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4,… klinkt er in de verte... 3, 2, 1, NU!  en als een kanonskogel schieten ze door de lucht en dat is zonder papa. Daan is gelukkig niet alleen. Hij is met Ham. Nee, geen ham voor op je boterham, een andere Ham. Wil je weten hoe het Daan lukt om een meteoriet in een andere baan dan de aarde te leiden, stap dan mee in en leer alles over het heelal. En niet lopen suffen zoals papa, want dan mis je het.

Paula.

Leestip: Wil je nog meer spannende avonturen met dappere redders lezen? Lees dan ook ‘En dan was ik de ridder’ van Tiny Fisscher.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.