CurieuzeneuzemosterdpotMoniek Vermeulen

Terug naar lijst
 

Curieuzeneuzemosterdpot

Titel: Curieuzeneuzemosterdpot
Auteur: Moniek Vermeulen
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2014
ISBN: 978 90 5838 957 2
Illustraties: Maarten Zerelik

Terug naar lijst

Nieuwsgierig aagje

Moet je een kind zijn om nieuwsgierig te zijn? Of zijn ouders soms ook nog wel eens nieuwsgierig?

Floor is een heel nieuwsgierig meisje. Floor is bijvoorbeeld erg benieuwd wat voor lekkers haar moeder aan het maken is in de keuken. Maar mama wil niet zeggen wat ze maakt. Floor is zo nieuwsgierig dat ze op haar tenen gaat staan. Nog een klein stukje en ze kan in de kom kijken…Maar dan: ‘“Oei! Stop! Kijk uit! Pas op! Curieuzeneuzemosterdpot!” Roept mama.’ Maar het is al te laat. Het hele cakebeslag ligt over Floor heen!

Ook op de zolder van oma valt nog van alles te ontdekken. Er staat een hoge bruine kast. Boven in de kast ligt iets wits. Wat zou dat zijn? Floor is helemaal niet bang en als een aapje klimt ze omhoog op de kast, hoger en hoger. Je raadt het al: de kast valt om en Floor ligt eronder. Het is nu een grote rommelboel op de zolder.

En zo gaat het nog wel even door met de kleine Floor. Door haar nieuwsgierigheid valt opa, die aan het schilderen is, met verfpot en al op de grond. En wanneer ze voor de wasmachine zit, trekt ze het deurtje open waardoor al het water het huis binnenstroomt! Floor laat haar ouders steeds schrikken. Die vragen zich af wat ze met hun nieuwsgierige meisje moeten beginnen.

Wanneer Floor op een middag lekker buiten speelt, komt haar moeder kijken. Die denkt dat ze een kikker hoort kwaken vlak bij de vijver. Moeder gaat een kijkje nemen. Maar wat gebeurt er dan? Nu is het niet Floor die uit moet kijken, maar mama is nu juist erg nieuwsgierig! Wat er met moeder gebeurt, moet je zelf maar lezen. Het is wel duidelijk dat niet alleen kinderen nieuwsgierig zijn. En dat is maar goed ook!

‘Curieuzeneuzemosterdpot’ is een grappig boek over een meisje dat graag overal met haar neus bovenop wil zitten. Het eind van het verhaal is verrassend wanneer de rollen zijn omgedraaid. De tekst van Moniek Vermeulen is gemakkelijk te lezen, behalve misschien de titel van het boek. De titel komt ook vaak terug in het verhaal wanneer Floor valt.

De tekeningen van Maarten Zerelik bevatten niet veel kleur, hij gebruikt vooral donkere kleuren. Maar dat maakt niet uit, want de tekeningen maken je vaak aan het lachen. Dat komt omdat Floor soms helemaal onder het cake beslag zit of onder de verf. Verder zitten er veel grappige dingetjes verstopt in de tekeningen. Zie jij bijvoorbeeld ook een muisje lopen op de zolder?

Dus als je een grappig boek wilt lezen over een nieuwsgierig meisje, dan moet je ‘Curieuzeneuzemosterdpot’ zeker een keer lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Berend Stuntel’ van Janna de Lathouder.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.