CrisisRom Molemaker

Terug naar lijst
 

Crisis

Titel: Crisis
Auteur: Rom Molemaker
Uitgeverij: Holland, 2012
ISBN: 978 90 251 1180 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Je mag blij zijn dat je terug kunt komen

Wat doe je als je een half jaar in een jeugdgevangenis hebt gezeten en weer terug gaat naar huis? In ieder geval niet terug naar je oude vrienden, je zogenoemde ‘gang’, daar is de hoofdpersoon uit ‘Crisis’ zeker over.

Maikel is net vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij zat voor zijn overval op een bruidszaak. Heel erg blij is hij echter niet, want er staat hem weer een verstikkend bestaan te wachten bij zijn alcoholistische moeder en zijn ‘cipier’ van een stiefvader, Gerard. ‘Het is waarschijnlijker dat Gerard hem alleen maar lastig vindt. Een blok aan zijn been, dat hij ook nog eens voortdurend in de gaten moet houden. Het zou best kunnen dat hij liever had gehad dat dat takkejong nog een tijd opgesloten zou blijven. Hoefde hij zelf nergens voor te zorgen.’ Toch probeert Maikel weer iets van zijn leven op te pakken, al blijkt dat best lastig als iedereen hem óf negeert óf aanstaart. ‘Ze hadden ook een bord om zijn nek kunnen hangen met VEROORDEELDE CRIMINEEL erop.’

Na een heftige confrontatie met Gerard, loopt Maikel weg van huis. Dan stuit hij plotseling op zijn oude gang, onder leiding van bendeleider Edward, die de zoveelste overval pleegt op een stelletje. Deze overval wordt overigens heel spannend en een beetje mysterieus beschreven in het eerste hoofdstuk van het boek. Je zit er meteen helemaal in en wilt meer weten.

Maikel besluit hulp te gaan zoeken bij een medewerkster van de jeugdreclassering, Elma Bras. Want wat moet hij doen met een thuissituatie met een stiefvader die zijn moeder slaat en de gang die naar hem op zoek is? Hij belandt in de crisisopvang, waar hij onder andere de schuchtere maar lieve Milou ontmoet, voor wie hij zelfs gevoelens krijgt.

Rom Molemaker heeft van ‘Crisis’ een heel spannend, aangrijpend boek gemaakt. Hoewel Maikel een behoorlijk fout verleden achter de rug heeft, krijg je toch sympathie voor hem en hoop je erg met hem mee dat het allemaal wel goed komt. Maikel maakt in het begin regelmatig een nogal onverschillige indruk, maar hij verandert echt gedurende het boek: hij trekt zich het lot van Milou erg aan en doet er alles aan om haar te laten praten over wat er met haar is gebeurd, zodat hij haar kan helpen.

‘Crisis’ is geen moeilijk boek, het is kort en duidelijk beschreven. Heftig is het boek wel, het is goed om er rekening mee te houden dat sommige gebeurtenissen naar zijn om te lezen. Het vrolijkste boek ever, is het niet dus.

Wel is de boodschap uit ‘Crisis’ helder: blijf uit de buurt van bendes! Molemaker heeft dat erg duidelijk gemaakt op een fijne, niet-betuttelende manier.

Lizan.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.