Control & CopyMirjam Oldenhave

Terug naar lijst
 

Control & Copy

Titel: Control & Copy
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: Ploegsma, 2007
ISBN: 978 90 216 2191
Illustraties:

Terug naar lijst

Een weekend topper zijn

Mirjam Oldenhave is een behoorlijke duizendpoot. Ze zat bij een toneelgezelschap, speelt accordeon in een bandje en geeft les aan mensen die graag kinderboeken willen schrijven. En dan is ze zelf ook nog schijfster! Bovendien schrijft ze boeken over allerlei verschillende onderwerpen; ze laat meisjes en jongens allerlei mysteries op lossen, vertelt over de serieuze tienerproblemen die jongeren soms kunnen hebben, maar vaak schrijft ze ook verhalen die ‘gewoon’ lekker spannend zijn, zoals ‘Control & Copy’.

Dat Rogier erg goed is in atletiek, blijkt wel als hij in het begin een belangrijke wedstrijd wint. De wedstrijd heeft onverwachte gevolgen als hij na afloop een kaartje krijgt van iemand die hem voor een speciale talentenopleiding wil hebben, ‘Top in de dop’. Een weekend lang verblijft hij, samen met drie andere kinderen, in een loods in de Flevopolder, waar gekeken wordt of hij inderdaad tot ‘de top’ zou kunnen behoren. Zo ja, dan gaan ze hem begeleiden en kan hij ervan uitgaan dat hij binnen de kortste keren de ene na de andere wedstrijd wint. En wie wil dat nou niet?

Daar eenmaal aangekomen vindt Rogier de hele 'Top in de dop'-organisatie nogal vreemd. Hij kan bijvoorbeeld niet naar huis bellen en de mensen daar willen allemaal vreemde dingen van hem weten. Zo moet hij uitgebreid op de foto en maken zijn begeleiders zich duidelijk zorgen om het feit dat hij ooit een beugel heeft gehad. Alsof dat belangrijk is als je 100 meter moet hardlopen! Dan krijgt Rogier ineens Bluetooth-berichtjes van Barbara. Zij is een van de andere deelnemers, die had besloten naar huis te gaan. Maar ze is er dus nog!

“Ik hoorde iemand spaans praten. Hij zei: manjana transporter = morgen transport! We worden verkocht. Jij moet vluchten.”

‘Control & Copy’ is een lekker spannend boek waarbij je de hele tijd op het puntje van je stoel zit. Rogier is de altijd sympathieke held tegen wil en dank. Als andere deelnemers aan ‘Top in de dop’ voert Oldenhave onder andere een leuke wiskundenerd en een verwend zangeresje op. Als het zangeresje op een gegeven moment denkt dat ze in een Big Brother-achtig programma zit, moet je zelfs even hardop lachen! Met haar dialogen bewijst Oldenhave dat ze haar doelgroep prima kent: de tieners in dit boek klinken gelukkig niet gemaakt hip, of juist te netjes, maar gewoon als ‘zichzelf’.

Tussen alle spannende en grappige avonturen door, maakt de schrijfster ook duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van de nieuwste technische ontwikkelingen. Het zou niet leuk zijn om hier op deze plek meer over te verklappen, maar zeker weten dat je voortaan nog een keer extra omkijkt als je iemand ziet die wel erg veel op jou lijkt…

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.