Colafonteinen en spetterende verfbommenJesse Goossens

Terug naar lijst
 

Colafonteinen en spetterende verfbommen

Titel: Colafonteinen en spetterende verfbommen
Auteur: Jesse Goossens
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0721 9
Illustraties: Linde Faas

Terug naar lijst

Colafonteinen en spetterende verfbommen

Misschien wil jij later wel uitvinder of professor worden. Dan kun je de hele dag proefjes bedenken en uitvoeren.

‘Colafonteinen en spetterende verfbommen’ is een soort kookboek. Het verschil is dat er geen recepten in staan voor dingen die je kunt eten. Er staan recepten in om proefjes te doen. Bij ieder proefje staan symbolen. Zoals een tekentje dat laat zien dat een proefje wat troep geeft, dat je een proefje buiten moet uitvoeren of wanneer je er vuur bij nodig hebt. Daarnaast geeft het aantal flesjes aan hoe moeilijk het proefje is. Ook staat er een waarschuwing in het boek: ‘De exploderende watermeloen kan keihard aankomen’. Dat belooft een boek voor spannende trucjes!

Jesse Goossens heeft de proefjes opgeschreven. Zo kun je bijvoorbeeld olifantentandpasta maken. Dan stop je verschillende stofjes in een flesje. Uit het flesje komt dan heel veel schuim. Schuim dat niet meer te stoppen is! Je moet dit proefje wel buiten doen anders wordt alles nat. Je leert ook hoe je een grote lolly kunt maken van suikerkristallen. Of wat dacht je van een theezakjesraket, groen geld of onzichtbare inkt!

Bij ieder proefje staat wat je ervoor nodig hebt om het goed uit te kunnen voeren. Sommige ingrediënten heb je misschien niet in huis. Daarom staat er achter in het boek een lijst van winkels waar je de benodigdheden kunt kopen. Bij de supermarkt en de drogist kom je al een heel eind met je boodschappenlijstje met professor benodigdheden.

Het leuke aan het boek is dat er niet alleen bij staat hoe je het proefje moet uitvoeren, maar Jesse Goossens legt ook uit hoe het proefje werkt. Zo leer je best veel over natuurkunde en techniek.

Wat erg mooi aan het boek is zijn de tekeningen van Linde Faas. De mensjes die ze tekent lijken van elastiek omdat ze op veel tekeningen geen ellenbogen of knieën hebben. Dat is niet het enige grappige aan de illustraties. Op iedere pagina staat een kind en een professor afgebeeld. En laat die professor nou net degene zijn die steeds de pineut is! Hij zit bijvoorbeeld met zijn gezicht in de lavalamp of zijn haar vliegt in brand tijdens een proefje! De proefjes die het kind uitvoert lukken wel altijd. Verder zijn de felle kleuren waarmee de Linde Faas de tekeningen heeft gemaakt erg mooi, soms lijken ze gewoon op de bladzijde neer gespoten zonder dat er een kwast is gebruikt.

Dus zoek je nog inspiratie om een saaie dag door te komen? Neem dan een kijkje in ‘Colafonteinen en spetterende verfbommen’. Met de proefjes uit dit boek kun je jezelf verrassen omdat je niet wist dat je het kon en je kunt je ouders ermee verrassen als er ineens een spuitende colafontein in de tuin staat!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Het raadsel van alles wat leeft’ van Jan Paul Schutten.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.