Codenaam VerityElizabeth Wein

Terug naar lijst
 

Codenaam Verity

Titel: Codenaam Verity
Auteur: Elizabeth Wein
Uitgeverij: Van Goor, 2013
ISBN: 978 90 00 32954 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Vriendinnen in de oorlog

Het is 1943 en oorlog. Opeens is het leven zoals je dat kende compleet anders. Waar zou jij je mee bezig hebben gehouden als er niet een constante dreiging hing? Maar sommige dingen blijven hetzelfde, zoals het ontstaan van vriendschappen. Intenser zijn ze wel. Dat merken ook Julie en Maddie, twee Britse jonge vrouwen die elkaar zonder de oorlog nooit tegengekomen zouden zijn.

De meiden zijn heel verschillend. Julie is niet op haar mondje gevallen, ongevoelig voor hiërarchische verhoudingen en een knappe verschijning. Maddie is wat bedachtzamer en meer bescheiden. Ze is op technisch gebied een kei en heeft een perfect richtingsgevoel. Allebei werken ze in dienst van het Britse leger: Maddie is radiotelegrafiste (maar eigenlijk piloot) en Julie spion. Ondanks hun verschillen vinden ze elkaar al snel: ‘Je beste vriendin ontdekken is net zoiets als verliefd worden.’ Schrijfster Elizabeth Wein weet dat gevoel goed over te brengen.

Julie werkt al langer voor de Britse geheime dienst wanneer ze door Maddie naar bezet Frankrijk wordt gevlogen. Tijdens hun vlucht worden ze beschoten en moet Julie aan een parachute uit het vliegtuig springen. Ze wordt gevangen genomen door de Gestapo en belandt in een gevangenis. Daar wordt ze gemarteld en ondervraagd. Julie krijgt de opdracht alles wat ze weet over Britse operaties aan de Duitsers te verraden, in ruil voor haar kleren en meer tijd. Het is vrijwel zeker dat ze geëxecuteerd zal worden. Ze neemt de opdracht aan. Al schrijvend blikt ze terug op het verleden, waarbij ze het leven van Maddie als uitgangspunt neemt. Ze weet niet hoe het met Maddie is afgelopen na de gevaarlijke vlucht, en zelfs niet of ze nog wel leeft.

Het duurt even voordat ‘Codenaam Verity’ je meesleept. In het begin is het best lastig om te volgen hoe alles precies in elkaar zit. Er komen veel namen voorbij en het kost wat moeite om te snappen welke rol de personen in het boek spelen. Ook is het handig als je vooraf wat kennis over de Tweede Wereldoorlog hebt. In deel twee vallen de puzzelstukjes één voor één op hun plaats. In dat deel is Maddie de verteller. Ook zij is begonnen met het opschrijven van wat ze meemaakt. Na haar noodlanding in Frankrijk is ze verstopt op de hooizolder van een boerderij. Ze weet nog niet welk lot Julie getroffen heeft. Mensen van het Franse verzet helpen haar en na een tijdje doet ze ook klusjes voor hen.

Vanuit beide perspectieven staat de vriendschap tussen de meiden in ‘Codenaam Verity’ centraal. Duidelijk is hoe snel Julie en Maddie aan elkaar verknocht raken, ondanks de moeilijke, gevaarlijke omstandigheden waarin ze verkeren. Moedig zijn ze, ook of juist als dat betekent dat dat wel heel verstrekkende gevolgen heeft…

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.