Codenaam CocoCarmen Reid

Terug naar lijst
 

Codenaam Coco

Titel: Codenaam Coco
Auteur: Carmen Reid
Uitgeverij: Blossom Books, 2014
ISBN: 978 90 206 7923 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Verzet kruipt waar het niet gaan kan

Je bent een puber en je wil wat OF…

Ergens is er in het boek ook wel iets te bespeuren van een opstandige puber. Haar ouders willen niet dat ze bij het verzet gaat, maar Coco doet het toch. Eerst begint ze voor zichzelf. Een houten plank met spijkers erin. Die slaat ze onderweg naar school in banden van Duitse auto’s.

Ze wil niet toekijken hoe de bezetter, het Duitse leger, haar geliefde Brussel overneemt. Hoe mensen zich schikken naar deze vijand. De schrijfster van het boek, Carmen Reid, weet zich heel goed in te leven in de verschillende rollen van de personages. Ze weet hoofdpersoon Coco, en de volwassen keuzes die ze neemt, heel precies te beschrijven, maar ook de vijftienjarige Nicole die verliefd wordt op Anton, alias de Dichter.

Coco wordt opgeroepen door de vijand. Ze ondergaat een onderzoek om te bepalen of ze geschikt is om te werk te worden gesteld in een Duits werkkamp. Haar redding is een zin die ze steeds in zichzelf herhaalt: “Ich bin ein Einzelkind, ich muss nach Hause”. Maar ze doet zich ook gekker voor dan ze is.

Later wordt ze weer opgepakt en ze heeft dan wat sterkers nodig om haar op de been te houden en door te zetten. ‘De woorden van Sir Winston: Geef nooit, nooit, nooit, nooit, nooit op.’ Misschien heeft ze de rest van haar leven deze zin wel nodig.

Ze neemt op vijftienjarige leeftijd heel volwassen beslissingen, die Carmen Reid niet letterlijk beschrijft. Gaandeweg het verhaal kom je erachter. Daardoor word je in het verhaal gezogen.

Coco leert veel: over dat moed en hoop samengaan, hoe je een geheim alfabet kan ontcijferen en over hoe je met suiker bommen kan maken. Wie zegt dat je op school alles kan leren?

Haar vader wordt al vroeg in de oorlog opgepakt. En haar moeder is van mening dat ‘meisjes helemaal niks kunnen betekenen’. Zou haar moeder aan het eind van het verhaal er ook nog zo over denken? Sterker nog. Haar moeder gaat zelfs………

Een heel ingrijpend boek, levensecht geschreven, er komt geen verbeelding aan te pas. De vraag hoe het met Coco en alle andere personages zal aflopen houdt je tot op het laatst bezig.

Maar ook kan je jezelf afvagen, misschien wel als leeftijdsgenoot: hoe overleeft iemand zulke verschrikkingen? En wat is daarna de kwaliteit van haar leven? Coco heeft mensen gedood, schuldig of onschuldig, ze is haar beste vrienden en haar vader kwijtgeraakt. Kan je als je vijftien jaar bent en je zulke ingrijpende keuzes hebt gemaakt, de gevolgen daarvan overzien of ga je gewoon voor de zaak en sta je daar niet bij stil? Ben je gewoon trots op je gemaakte keuzes?

Het boek gaat veel dieper dan je zou vermoeden. Je bent jong en je wilt wat? Nee, dat zou gebaseerd zijn op een keuze die je in vrijheid kan maken. Maar dat is zeer zeker niet het geval in het verhaal van Coco. Lees maar.

Paula.

Boekentip: Ben je onder de indruk van verzetshelden zoals Coco? Lees dan het boek: ‘Oorlogswinter’, door Jan Terlouw.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.