Coco of het kleine zwarte jurkjeAnnemarie van Haeringen

Terug naar lijst
 

Coco of het kleine zwarte jurkje

Titel: Coco of het kleine zwarte jurkje
Auteur: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6406 4
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Wie wil er een dooie duif op zijn hoofd?

Coco voelt zich een niemendalletje. Zo begint dit levensverhaal over Coco Chanel, de beroemde Franse modeontwerpster. Als haar moeder sterft, stopt haar vader haar in een weeshuis. Misschien is dat nog wel erger dan wees zijn. Coco voelt zich afgedankt. In het weeshuis moet ze hard werken. De weesmeisjes leren naast schrobben, ook borduren en naaien. Coco is daar heel goed in.

Annemarie van Haeringen maakte een prentenboek over het bijzondere leven van Coco. Dit boek hoort bij een tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum. Naast de tekeningen van Annemarie zie je daar de ontwerpen van Chanel. Van Haeringen tekent én schrijft het verhaal. De tekst is prima, met grappige vondsten. Maar de tekeningen zijn meer dan prima. De tekeningen zijn heerlijk. Van Haeringen kan als geen ander zo’n weeshuis tekenen: vol lange gangen en deuren, met zwart-witte tegels die moeten worden geboend met daarin de weesmeisjes die met zijn allen aan een grote lap stof borduren.

Als Coco uit het weeshuis komt, heeft ze maar één plan: nooit meer arm zijn. Coco gaat bij een rijke vriend wonen in een echt Frans chateau en verbaast zich over de rijke vrouwen. Ze werken niet, maar gaan naar feestjes of naar de renbaan met rare kleren aan. Grote jurken met veel ruches en franjes met daaronder een korset en op hun hoofd grote, versierde hoeden vol pluimen en bloemen. ’Hoe kun je denken met een dooie duif op je hoofd?’ En zo’n  korset waarin je ingesnoerd zit, vindt Coco helemaal vreselijk.  Ook hier zeggen de tekeningen meer dan de tekst. De blote vrouw die ronddanst zonder korset laat je gewoon voelen wat voor een bevrijding dat was.

Coco bedenkt nu haar eigen kleren. Geen jurk voor haar als ze gaat paardrijden, ze maakt gewoon een rijbroek. Ze ontwerpt simpele hoedjes en jurken die lekker zitten. De deftige, rijke dames worden jaloers. Zij willen ook jurken van stof die zo soepel voelt ‘als stromend water in een rivier’. De rijke klanten willen jurken van Coco kopen in alle kleuren, behalve zwart.

‘O, nee?’ zegt Coco. ‘Zwart heeft alles. In een zwart jurkje zie je vooral de vrouw die het draagt en niet het jurkje zelf.’

En dat is het begin van het….. Kleine Zwarte Jurkje. Elke vrouw wil nu zo’n klein, simpel, magisch zwart jurkje. Ook verzint Coco haar eigen parfum: Chanel nr 5, dat misschien nog wel bekender is dan haar zwarte jurkjes. Missie geslaagd: Coco is rijk, Coco is beroemd. Coco is zeker geen niemendalletje. En dit boek ook niet: het is weer een mooi prentenboek geworden van Van Haeringen voor alle grote en kleine meisjes (en jongens) die van mode houden.

Marjolein.

Wil je een ander prentenboek lezen en bekijken over een beroemd iemand? Lees dan 'Elvisvan Rébecca Dautremer 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.