CleoSassafras de Bruyn

Terug naar lijst
 

Cleo

Titel: Cleo
Auteur: Sassafras de Bruyn
Uitgeverij: Clavis, 2015
ISBN: 978 90 448 2414 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Een bootje in dromenland

Het is niet leuk om elke dag iets te moeten. Moeten veteren, moeten rekenen, moeten schrijven, moeten spelen, moeten slapen. Moeten, moeten, moeten. Cleo vindt er in elk geval niks aan. Haar allerbeste vriend en kat Amadeus doet lekker waar hij zin in heeft, zonder het ook maar aan iemand te vragen. Dat zou Cleo ook wel willen! Gelukkig is er een plek waar dat kan, want in de wereld van haar dagdromen is ze zelf de baas. In die wereld begint elke ochtend met een spektakel. Cleo kan niet wachten om ernaartoe te gaan, zodat ze eindelijk kan zeggen:

'TOEDELOE, TOT ZIENS, VAARWEL!'

In haar bootje vaart Cleo door haar eigen fantasiewereld heen. Ze ziet wezens die we in het echt nooit tegen zouden komen en doet dingen die jij en ik nog nooit gedaan hebben. Sterren plukken bijvoorbeeld, want die brengen geluk. En ze hangen gewoon in de bomen van het zeebos! In dat bos komt Cleo trouwens ook een jongen tegen. Die jongen heeft zijn eigen bootje en vaart gezellig met haar verder. Samen maken ze van alles mee, totdat ze moe worden. Als we moe zijn, klimmen we de wolken in. Nog een stukje hoger,  lacht de jongen. Boven slapen Cleo en de jongen op een hemels bed, lekker zacht! Jammer genoeg kan Cleo niet de hele tijd in dromenland blijven. Maar als je goed kijkt zie je dat haar dagdromen haar ook op het schoolplein nooit in de steek laten.

Als je 'Cleo' van Sassafras De Bruyn openslaat, stroomt er een heleboel fantasie naar buiten. Niet alleen van Cleo, maar ook van Sassafras. Zij bedacht een wereld waar we allemaal graag naartoe zouden willen vluchten. Niet alleen omdat het verhaal zo leuk is, maar ook omdat de illustraties de bijzondere fantasie van Cleo en Sassafras tot leven brengen. Op de prenten zien we dromerige potloodtekeningen en verfstroken, in sprookjesachtige kleuren. De tekeningen vullen de tekst ook aan met extra details of grappige dingetjes. Zo kijkt kat Amadeus vanuit de boot wel erg hongerig naar al die vliegende vogels…

Cleo vlucht naar een fantasiewereld, om aan de haast van alledag te ontsnappen. Maar dat is niet haar enige reden om te dagdromen. Op school voelt ze zich alleen, zelfs Amadeus is dan niet bij haar. In haar dagdroom zijn ze altijd samen en maakt ze zelfs een nieuwe vriend. Eentje die haar niet pest met haar bril en met wie ze de hele wereld aan kan. In 'Cleo' zien we hoe fantasie niet alleen heel erg leuk is, maar dat het je ook extra moed en kracht kan geven. En als je dan klaar bent met dagdromen, zie je dat de echte wereld er ook best mag wezen.

Kim.

Leestip: Als je houdt van fantasie, sprookjes en mooie illustraties, dan mag je 'De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller' van Thé Tjong-Khing zeker niet missen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.