CircusnachtMattias de Leeuw

Terug naar lijst
 

Circusnacht

Titel: Circusnacht
Auteur: Mattias de Leeuw
Uitgeverij: Lannoo, 2016
ISBN: 978 94 014 3562 8
Illustraties: Mattias de Leeuw

Terug naar lijst

Toveren zonder woorden

Dit boek begint al op de bladzijde waar in chocoladeletters de titel ‘Circusnacht’ staat: je ziet een meisje met zwarte vlechten het raam van haar slaapkamer openen. Als je de pagina omslaat, stapt een zwart hondje door dat raam naar binnen en weet je: hier gaat iets gebeuren!

De kamer van het meisje is vrij leeg en toch valt er van alles te zien. Vanaf een poster aan de muur lacht een vriendelijke clown je toe. Op de kast zit een leeuwtje, er liggen jongleerballen op de stoel waar ook hoepels tegenaan leunen. Naast een bal staat niet alleen een olifant, maar ook een circuspaardje en een rood-witte trommel. Uit nieuwsgierigheid blader je snel verder. Tekenaar Mattias de Leeuw trekt je op de volgende pagina’s met afwisselend grote illustraties en kleine stripachtige tekeningen rap het verhaal in.

Het hondje blijkt een ware circusartiest! Samen met het meisje speelt hij het circus na. Ze hoelahoepen, jongleren, laten de bal draaien op de hond zijn snuit en balanceren over de gordijnroede. Moe van het spelen valt het meisje in slaap. Even opent ze nog haar ogen. Het hondje is weer vertrokken en met de speelgoeddieren in haar kamer valt weinig te beleven. Het meisje is verdrietig dat het hondje weg is, en valt zittend in het raam in slaap. Dan komt de clown van de poster tot leven. Hij neemt haar mee naar het circus. Eenmaal daar beleeft ze de nacht van haar leven.

Doordat ‘Circusnacht’ zo’n groot en dik boek is, heeft Mattias de Leeuw de ruimte om op elke pagina een circusact in alle vrolijkheid of spanning te laten zien. Op de ene illustratie vult de piste zich met muzikanten en steltlopers, op de volgende zwieren acrobaten aan de trapezes voor het rood-wit gestreepte doek van de circustent.

In iedere van de zeven circusacts verstopte Mattias de Leeuw een puppy. Een beetje zoals in andere tekstloze boeken zoals Nederland’ van Charlotte Dematons, ‘Waar is de taart?’ van Thé Tjong-Khing of Feest! van Arnoud Wierstra. Net als in die boeken, mis je ook hier de woorden niet.

De illustraties van Mattias de Leeuw zijn zwierig en beweeglijk en je kunt zien dat hij goed heeft nagedacht over de kleuren en lijnen. Zo koos hij warm geel en rood bij de vuurspuwers, en tekende hij vooral verticale lijnen bij de trapeze-acts. De meeste bladzijden zijn goed gevuld, nergens zijn ze echter te vol: de compositie is goed in balans.

‘Circusnacht’ lezen, voelt alsof je als toeschouwer in het circus aanwezig bent en bij iedere voorstelling iets ontdekt dat je eerder nog niet gezien had.

Carlijn.

'Circusnacht' werd bekroond met het Gulden Palet 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.