Chanda's geheimAllan Stratton

Terug naar lijst
 

Chanda's geheim

Titel: Chanda's geheim
Auteur: Allan Stratton
Uitgeverij: Van Goor, 2007
ISBN: 978 90 475 0077 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Overleven in Afrika
 

Soms lijkt het leven van Afrikaanse kinderen best op dat van kinderen in Nederland. Neem Sam van 10 jaar, die in een Afrikaanse stad leeft. Hij gaat naar school, spreekt af met zijn vriendjes en houdt van computerspelletjes. Iets anders ligt het voor Chanda van 16, die in een sloppenwijk woont waar geen elektriciteit is. Maar ook zij gaat naar school, heeft uitzicht op een studiebeurs en droomt graag met haar beste vriendin Esther over de toekomst. Toch is één van de grote verschillen met Nederland, dat kinderen die in Afrika opgroeien, vaak al op jonge leeftijd met de dood te maken krijgen. Dat geldt ook voor Sam, die zijn beide ouders aan de Ziekte, zoals aids genoemd wordt, heeft verloren. En ook Chanda’s vader is overleden, net als haar kleine zusje. Hiermee leren leven is al moeilijk genoeg, maar daarbij stopt de ellende niet. Leven lijkt soms net op overleven.

In ‘Op weg naar huis’ van Jan Michael lees je hoe Sam na de dood van zijn moeder van de stad naar het platteland verhuist, om bij zijn familie te gaan wonen. Hij moet afscheid nemen van zijn luxe leventje in de stad. Zijn familie woont op het platteland in een lemen hutje. Bovendien moet Sam al zijn bezittingen delen. Hij kan maar moeilijk wennen in het dorp. De bewoners zien hem als het verwende kind uit de stad. Gelukkig zijn z'n neefjes en nichtjes aardig tegen hem en ook met zijn tante kan hij het goed vinden. Maar hij blijft zich een buitenstaander voelen. Sam heeft één houvast: zijn nieuwe blauwe sneakers die hij van zijn moeder heeft gekregen. Door ze aan te hebben, voelt hij zich verbonden met haar. Maar hoe moet hij verder nu ze zijn gestolen?!

Je kunt merken dat schrijfster Jan Michael zich echt heeft verdiept in hoe het leven eruit ziet in Afrika. Het is fijn dat ze daarvoor geen extra uitleg hoeft te geven: door het verhaal zelf kom je veel te weten over gewoonten en gebruiken die anders zijn dan bij ons. Zo gaat het in het boek over bijgeloof, dat een grote rol speelt in het leven van veel Afrikanen. Maar bovenal gaat ‘Op weg naar huis’ over Sam die om zijn moeder rouwt en op zoek is naar een nieuw thuis.

Ook in ‘Chanda’s geheim’ van Allan Stratton krijgt de hoofdpersoon te maken met veel tegenslagen in korte tijd. Ze wordt daardoor gedwongen om volwassen zaken te regelen, zoals de begrafenis van haar zusje. Daarnaast worstelt Chanda met haar eigen geheim en de mogelijk verstrekkende gevolgen daarvan. Mooi is het om te lezen dat ze zich ondanks alles niet uit het veld laat slaan. Chanda is sterk, moedig en niet bang om te zeggen waar het op staat. Dat zijn ze niet gewend in haar dorp, waar iedereen voortdurend bezig is met wat de buitenwereld ziet en weet. Schaamte speelt er een grote rol, vooral als het gaat over hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Schrijver Allan Stratton is niet vergeten dat Chanda, naast de zware problemen waarmee ze te maken krijgt, ook ‘gewoon’ een pubermeisje is. Dat kun je vooral zien aan hoe hij haar gedachten beschrijft en hoe ze met haar beste vriendin Esther omgaat. Het valt voor Chanda niet mee om haar dromen waar te maken. Ze heeft een hoop zorgen en soms lijkt het wel alsof ze er alleen voor staat.

In de levens van Sam en Chanda is al veel naars gebeurd. Toch zijn er in beide boeken lichtpuntjes te ontdekken. Sam komt er langzamerhand achter dat hij via zijn familie ook dichter bij zijn moeder kan komen. En net als je je afvraagt hoeveel leed Chanda nog kan verdragen, breekt ook voor haar een waterig zonnetje door. Je kunt alleen maar wensen dat er ook in werkelijkheid zulke positieve vooruitzichten bestaan…

Juulke.

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.