ChallengeAnnemarie Bon

Terug naar lijst
 

Challenge

Titel: Challenge
Auteur: Annemarie Bon
Uitgeverij: Moon, 2017
ISBN: 978 90 488 4264 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Leven is experimenteren

Het liefst willen je ouders je beschermen. Dat is maar goed ook, want als baby alleen overleef je het niet. Maar op een gegeven moment mag het wel een tandje minder, want hé, je redt het heus wel zonder hun voortdurende bemoeienis. Maar het blijkt toch lastig voor ze om erop te vertrouwen dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt. Terwijl echt leven niet bestaat zonder spanning op te zoeken. Tenminste, dat vinden Frank en Sofie:

‘Je leeft pas echt door je eigen keuzes te maken, door nieuwe dingen uit te proberen, door zelf te ontdekken wat bij je past. Ga challenges aan!’ Frank stompte zijn zus goedkeurend tegen haar arm. ‘Daar gaat het om: leef gevaarlijk en overwin je angsten. Het leven is een experiment.’ Jens’ adem zat hoog. ‘Maar je kunt het experiment maar één keer aangaan. Je hebt maar één leven.’

Jens komt hen tegen in een toeristenoord in Spanje, waar hij verplicht op vakantie is met zijn moeder en broertje: ontspanning zoeken na de schok door het overlijden van zijn vader. Maar Jens heeft nergens zin in. Nachtmerries verstoren zijn slaap en de laatste brief van zijn vader brandt ongelezen in zijn zak. Jens is bang dat daarin bevestigd wordt wat hij denkt: dat Jens zijn dood had kunnen voorkomen. In het indringende boek ‘Challenge’ van Annemarie Bon lees je hoe moeilijk Jens het heeft, maar ook hoe hij tot zijn verbazing weer plezier beleeft.   

Jens is geen meeloper, maar hij is wel onder de indruk van zijn nieuwe vrienden. Frank is superintelligent en een meester in discussiëren. Dat blijkt ook uit hoe hij voor toestemming zorgt om samen te mogen backpacken door Spanje. Als het aan Jens’ moeder had gelegen, zou Jens nergens heengaan zonder haar en zijn broertje. En Jens heeft een zwak voor Sofie, een knap meisje dat net als haar broer nergens voor terugdeinst. Groot is zijn frustratie dan ook als zijn vriend David, die later aansluit, het wel erg goed met haar kan vinden. Tijdens hun reis dagen ze elkaar uit met ‘truth or dare’.  Jens staat soms versteld van zijn eigen lef. Maar toch wringt het: is hij wel trouw aan zichzelf?

‘Challenge’ laat je op het puntje van je stoel zitten. De schrijfster geeft elke keer kleine beetjes informatie over de treurige omstandigheden rondom de dood van Jens’ vader. De akelige beelden daarvan blijven Jens lastigvallen. Ondertussen gaan de psychologische experimenten die de vrienden verzinnen ongemerkt steeds verder. De subtiele groepsdruk veroorzaakt behoorlijke spanningen. De schrijfster zorgt er zeer overtuigend voor dat je je diepgaand kunt inleven in Jens en precies kunt volgen wat hij denkt en voelt.  

Wanneer Jens de regie neemt in de wildernis, is het niet alleen zijn uitdaging om te overleven in de bossen. Dat is mede door wat zijn vader hem geleerd heeft bekend terrein. Het zijn vooral zijn angsten waarmee hij moet afrekenen. Dat maakt ‘Challenge’ in meerdere opzichten een bijzonder meeslepend boek.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.