Buurman leest een boekKoen van Biesen

Terug naar lijst
 

Buurman leest een boek

Titel: Buurman leest een boek
Auteur: Koen van Biesen
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978 90 5838 801 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Onbedoeld de buurman pesten

We wonen allemaal heel dicht op elkaar. Veel woonhuizen zitten zelfs aan elkaar vast. Rijtjeshuizen noemen we dat. Het bespaart lekker veel ruimte maar er zit ook wel een nadeel aan: als je te veel herrie maakt komt je buurman vast klagen.

‘Ssssst! Stil. Buurman leest. Buurman leest een boek.’

Meisje is lekker aan het spelen, denkt ze. Maar wat ze ook kiest, Buurman heeft er last van. Hij zit lekker op zijn kruk in zijn huis. Zijn hond ligt aan zijn voeten te slapen. Buurman wil graag dat het stil is. Hij leest namelijk een boek. En alle dingen die Meisje verzint maken herrie: basketballen, zingen, trommelen. Het maakt zoveel lawaai dat Buurman niet kan lezen. Telkens als Buurman het zat is bonkt hij op de muur. Eerst nog geduldig, maar dan steeds bozer.

‘Tssss!
Buurman leest. Buurman leest niet meer.’

Uiteindelijk bedenkt Buurman een hele goede oplossing om Meisje stil te krijgen. Even lijkt het erop dat Buurman eindelijk de rust krijgt om zijn boek uit te lezen. Helaas duurt die rust niet lang genoeg…

‘Buurman leest een boek’ is een heel mooi en eigentijds prentenboek. Het boek is geschreven en getekend door Koen van Biesen. In hooguit twee of drie korte zinnetjes per pagina vertelt Koen zijn verhaal. De rest vertelt hij met behulp van beelden. Sommige woorden zijn dikgedrukt. Bij andere woorden beginnen de letters heel groot en worden ze steeds een beetje kleiner. Ze benadrukken vaak de geluiden die Buurman hoort. Je ziet aan de grote letters meteen dat Meisje echt veel lawaai maakt.

De prenten zien er wat uitgekleed uit. Koen van Biesen heeft Buurman bijvoorbeeld een mooie oranje broek gegeven die hij met maar zeven lijntjes heeft getekend. De trui van Buurman is dan wel weer helemaal ingekleurd en heeft zelfs nog een mooi breipatroontje gekregen. Er worden maar weinig kleuren gebruikt in ‘Buurman leest een boek’. Het is heel erg moeilijk om dingen weg te laten uit de tekeningen. Voor je het weet laat je teveel weg en snappen wij, de lezers, niet meer wat Koen van Biesen nou precies wil vertellen. Het is belangrijk dat je precies zoveel weglaat (of juist toevoegt) in de tekening, dat iedereen begrijpt wat je bedoelt. Koen van Biesen laat zien dat hij de ‘kunst van het weglaten’ heel goed beheerst. Zijn illustraties vertellen je precies hun verhaal. En ze nodigen je uit nog verder te kijken. Dit verhaal wordt namelijk niet alleen door de tekst verteld maar ook door de prenten. De muziek cd die bij het boek zit is een leuke toevoeging bij het verhaal.

Ciska.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.