Buurman brombeerCiara Flood

Terug naar lijst
 

Buurman brombeer

Titel: Buurman brombeer
Auteur: Ciara Flood
Uitgeverij: De Fontein, 2014
ISBN: 978 90 261 3739 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Mopperende Beer

Beer woont helemaal alleen  op een plek waar niemand anders woont. Dat vindt hij erg fijn. Maar wat ziet hij dan gebeuren? Een paar konijnen bouwen hun huis precies naast zijn huis! Daar is Beer helemaal niet blij mee! Als ze hem maar met rust laten…

Maar dat doen de konijnen niet. Ze vragen Beer bijvoorbeeld om honing, zodat ze een lekkere cake kunnen bakken. Maar beer antwoordt dat hij helemaal geen honing heeft: ‘Stomme stoorkonijnen, moppert Beer en hij schenkt zichzelf een kopje thee in. Hij doet er een drupje melk in en wel tien lepels honing.’ Beer heeft dus best honing, maar dat wil hij gewoon niet delen. Ook op de vraag van de konijnen of Beer wil helpen om hout te hakken reageert de brompot boos. En ten slotte wil Beer ook geen boeken ruilen met de konijnen. Dan wordt Beer erg boos en buldert dat de konijnen hem met rust moeten laten! Bang huppelen de konijntjes terug naar hun huis.

Beer leeft rustig in zijn eentje verder. Hij heeft geen last meer van de aardige konijnen. Totdat er voor de deur van Beer een mand staat. Daarin zit cake, houtblokken, een boek en een briefje. Daarop staat dat de konijnen een cake voor Beer hebben gebakken omdat hij zelf geen honing heeft. Ze hebben hout gehakt voor Beer en de konijnen hebben hun lievelingsboek in de mand gedaan zodat Beer dat kan lezen. ’s Avonds smult Beer van de cake, leest het boek en maakt een lekker vuurtje. Als hij die nacht wil slapen lukt hem dat niet. Beer voelt zich enorm eenzaam! Daarom besluit hij iets te doen wat hij nog nooit heeft gedaan. Hij gaat op bezoek bij de konijnen. Beer vindt het er super gezellig!

De tekst van Ciara Flood is grappig omdat je weet dat Beer liegt. Hij heeft best honing en hij kan ook gerust mee helpen met het hakken van hout. Maar hij doet het niet omdat hij zo eigenwijs is. Je krijgt medelijden met de konijnen die zo hun best doen om aardig te zijn. Beer doet juist erg zijn best om boos te zijn en te blijven. Het briefje dat de konijnen bij hun mandje hebben gedaan is ook erg humoristisch. Naast grappig is het boek ook best serieus. Je komt erachter dat Beer toch wel eenzaam is. Daarnaast bevatten de tekeningen ook veel grapjes. Bij de bel hangt een briefje, ‘niet aanbellen’. Dat is grappig omdat een bel daar juist wel voor is bedoeld. Verder zijn de illustraties ook origineel. Zo zie je bijvoorbeeld wat Beer door zijn verrekijker ziet.

Dus wil je een leuk boek lezen over een Beer die niet zo goed weet hoe hij om moet gaan met zijn nieuwe buren, dan moet je Buurman brombeer eens lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Applaus voor papa beer van Benjamin Chaud.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.