Bruno wordt een superheldHåkon Øvreås

Terug naar lijst
 

Bruno wordt een superheld

Titel: Bruno wordt een superheld
Auteur: Håkon Øvreås
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 4511 721 8
Illustraties: Øyvind Torseter

Terug naar lijst

Een superheld met kwast en verf

Superhelden zijn er in allerlei vormen en maten. Meestal bezitten ze een bovennatuurlijke kracht. Superman is bijvoorbeeld sneller en sterker dan de gemiddelde mens. Hij zou zijn krachten danken aan kryptoniet, een stof die van zijn geboorteplaneet Krypton afkomstig is. Zo is er ook de jongen Peter Parker, die tijdens een schoolreis naar een laboratorium wordt gebeten door een radioactieve spin. Hij verandert in Spiderman, de superheld die net als een spin tegen de muur oploopt en een web vormt om slechteriken in te vangen. Superheld Bruino kan niets van dit alles. Hij kan niet vliegen of zijn tegenstanders verslaan met brute krachten. Het bijzondere aan Bruino is dat hij met een likje bruine verf het leven van de jongen Bruno verandert.

In het boek ‘Bruno wordt een superheld’ heerst er bij Bruno thuis een droevige sfeer. Zijn opa is net overleden. Alsof dit niet erg genoeg is, betrapt Bruno jongens uit de buurt erop dat ze zijn hut vernielen. Hij probeert hier iets tegen te doen, maar in zijn eentje lukt dit niet, dus hij vlucht. Van zijn vader heeft Bruno het klokje van opa gekregen. Dit klokje staat stil, tot Bruno op een nacht zijn bed uitstapt en door de bruine verf roert die in zijn kamer staat. Daarin schrijft hij zijn naam, die verandert naar de kleur van de verf tot de naam Bruino. Hij zoekt een toepasselijk kostuum bij elkaar en zo verandert Bruno in een superheld die met bruine verf zijn tegenstanders een lesje leert. Aan zijn vriend Arthur vertelt Bruno dat een superheld genaamd Bruino de fiets van een van die jongens uit de buurt bruin heeft geverfd. Arthur moet er hard om lachen. Maar als de volgende dag een van de andere fietsen plots een zwarte kleur heeft, wordt duidelijk dat Bruno er niet alleen voor staat.

‘Bruno wordt een superheld’ is een boek over een jongen die ’s nachts meer durft dan overdag. Het is alsof hij superkrachten krijgt, maar eigenlijk doet hij iets wat elk kind wenst: boven zichzelf uitstijgen. De Noorse schrijver Håkon Øvreås lijkt dit hoopvolle verhaal te hebben opgeschreven met een pen die precies de juiste hoeveelheid inkt bevatte. Aan de gedachten en gevoelens van Bruno heeft hij niet veel besteed en toch kom je erachter wat Bruno bezighoudt. Zoals dat zijn opa meer voor hem betekende dan hij laat blijken. Waar de tekst soms ruimte openlaat in het verhaal, vullen de tekeningen iets in. Met schetsen en kleuren geeft tekenaar Øyvind Torseter de hoofdstukken sfeer. ‘Bruno wordt een superheld’ is in Noorwegen bekroond als beste kinderboek van het jaar.

Jessy.

Vond je dit een leuk boek? Lees dan ook ‘Dertien rennende hertjes’ van Edward van de Vendel en Mattias De Leeuw

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.