Bruis!Frank Pollet

Terug naar lijst
 

Bruis!

Titel: Bruis!
Auteur: Frank Pollet
Uitgeverij: Uitgeverij Manteau, 2011
ISBN: 978 90 22326411
Illustraties:

Terug naar lijst

Laat het bruisen!

Met boeken moet je voorzichtig en zorgvuldig omgaan. Zorg dat er geen ezelsoren in komen en dat je niet per ongeluk op je boek gaat zitten waardoor het kreukt of verscheurt. Nooit knippen in een boek en er al helemaal niet in schrijven of tekenen!

Ja daaaaag! Zo gaan we met het boek ‘Bruis!’ van Frank Pollet en Gitte Vancoillie dus niet om. Als je dit boek in handen krijgt, zorg dan maar dat je schaar, lijm en kleurpotloden bij de hand hebt, want in ‘Bruis!’ mag alles wat normaal niet mag.

Frank en Gitte, de bedenkers van het leuke boek, vinden dat iedereen een dichter of een tekenaar is. Eigenlijk lijken dichten en tekenen heel erg op elkaar, dus welk van de twee je ook het leukst vindt, met dit boek zit je altijd goed.

Een gedicht is een tekening met woorden.
Een tekening is een afgebeeld gedicht.
Een dichter is een schilder die woorden kleurt.
Een schilder is een dichter die beelden schrijft.

Tof, hè? Kun je dus allebei tegelijk zijn. Als je met ‘Bruis!’ aan de slag gaat, ben je zeker allebei tegelijk. Het boek staat vol leuke verzinsels, goed bedachte gedichten en grappige en kleurrijke tekeningen. Het zijn voorbeelden, waarmee je op volgende pagina’s zelf aan de slag gaat. Niet door netjes te schrijven in je mooiste handschrift, welnee! Juist door te knippen in het boek en plaatjes bij de juiste open plekken in het gedicht te plakken. Of door letters met elkaar te verbinden, met lippenstift te kliederen en foto’s in te plakken.

Je kunt je diepste geheimen kwijt in het boek. Bijvoorbeeld over op wie je verliefd bent of wie je de stomste persoon op aarde vindt. Dat schrijf je op en daarna plak je de twee bladzijdes aan elkaar zodat niemand behalve jij weet wat er staat. Je kunt ook leuke nieuwe woorden bedenken van al bestaande woorden. Dat gaat zo:

Recht, rechter, rechtst.
Rub, rubber, rubst.
Wat, water, watst.
Trap, trapper, trapst?
Pff, pffer, pffst!

Het boek is verdeeld in een aantal ‘afdelingen’ met thema’s. Bijvoorbeeld ‘Schroefje los’, ‘Helden-dom!’ en ‘Weg met de liefde!’ Je leert vanalles van dit boek. Wat woordspelingen zijn bijvoorbeeld, of hoe een sonnet (een dichtvorm die al heel oud is) eruitziet, en je oefent met eindrijm en binnenrijm. Met dit lees- en doeboek in één kun je je uren vermaken. Heb je geen zin om zelf te werken, dan lees je één van de oppeppende gedichten die Frank Pollet en Gitte Vancoillie al schreven:

Ik ben leuk en gaaf en nijg
en megabangelijk wijs
de max, puur super en de bom
vettig, lekker en te gek,
ziekelijk goed, echt niet normaal
heftig en met heavy haar
en een superkeitof ruige smoel
maar gelukkig niet O’Cool.


Linda.

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.