BrontorinaJames Howe

Terug naar lijst
 

Brontorina

Titel: Brontorina
Auteur: James Howe
Uitgeverij: Lemniscaat, 2010
ISBN: 978 90 477 0333 4
Illustraties: Randy Cecil

Terug naar lijst

In haar hart een ballerina

Brontorina heeft een droom: ballerina worden. Maar zoals je misschien al wel had geraden, is Brontorina geen gewoon meisje. Ze is een dinosaurus, en niet zo’n kleintje ook. Er zijn maar moeilijk balletstudio’s te vinden als je zo groot bent. En waar koop je de goede balletschoentjes als dinosaurus? James Howe zag het helemaal voor zich en maakte een onweerstaanbaar verhaal over Brontorina: vanbuiten een dinosaurus, maar vanbinnen een ballerina!

Op een dag besluit Brontorina dat ze haar droom waar gaat maken. Ze klopt aan bij de balletstudio van Madame Lucille en vertelt dat ze graag ballerina wil worden. Madame Lucille is verbaasd. Ze heeft nog nooit een dinosaurus als leerling gehad. En Brontorina heeft geen goede schoentjes. Als Brontorina aan Madame Lucille belooft dat ze goed uit zal kijken dat ze de andere leerlingen niet plet, mag ze meedoen met de les.

‘Wat dans je elegant!’ riep Madame Lucille.
Brontorina bloosde ervan. ‘Ik zie er dan wel
uit als een dinosaurus. Maar in mijn hart…’
‘…ben je een ballerina!’ riepen Emma en Sam.

Brontorina doet erg haar best. Maar bij elke beweging schudt de studio door haar gewicht en de andere leerlingen zijn vooral bezig met het ontwijken van haar grote staart en poten. Madame Lucille begint te twijfelen of Brontorina wel mee kan blijven doen. De studio is te klein en hoe kan een balletdanser haar ooit boven zijn hoofd tillen? Maar net als Brontorina met de balletlessen wil stoppen, komt er een verrassing. De moeder van een van de leerlingen heeft schoenen gemaakt voor Brontorina.

Brontorina straalde. ‘Ze passen precies!’riep ze.
Nu ben ik een echte ballerina. Of nou ja… als ik maar niet zo groot was.’
‘O la la,’ zei Madame Lucille. ‘Ik begrijp het ineens. Jij bent niet te groot. De studio is te klein.’

En dus gaan Madame Lucille en de andere dansers op zoek naar een nieuwe studio. Eentje die groot genoeg is voor Brontorina’s talent.

Brontorina’ is een verhaal met weinig tekst. James Howe had maar weinig woorden nodig om de droom van een dinosaurus te beschrijven. Maar als je het verhaal (voor)leest mis je helemaal niets. Dit komt ook doordat de tekst zo goed aangevuld wordt door prachtige illustraties die Randy Cecil heeft gemaakt. Hij heeft zachte warme kleuren gebruikt voor de tekeningen. Brontorina danst heel wat af en het is vast niet makkelijk om die danspasjes te tekenen, maar het is Randy Cecil heel goed gelukt. Een dansende dinosaurus heeft er zelden zo elegant uitgezien!

Brontorina’ is een hartverwarmend verhaal over het geloven in je dromen én in jezelf.

Mirjam.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.