Broertje ruilenJan Ormerod

Terug naar lijst
 

Broertje ruilen

Titel: Broertje ruilen
Auteur: Jan Ormerod
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6467 5
Illustraties: Andrew Joyner

Terug naar lijst

Krokodil zoekt nieuw broertje

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad, je krijgt een broertje of een zusje. Soms is dat leuk maar niet altijd. Een baby kan nog niet zo veel en je ouders hebben veel tijd nodig om de baby te verzorgen. Hierdoor kun je jaloers worden.

Het krokodillenmeisje Kaatje uit ‘Broertje ruilen’ heeft een babybroertje gekregen. Mama Krokodil is in de wolken met haar babykindje. Kaatje is minder blij met haar broertje. Wanneer Mama Krokodil haar nieuwe hoed gaat ruilen voor één die precies goed is, moet Kaatje op haar babybroertje passen. Als dat maar goed gaat. Kaatje ziet dat ze voor een babywinkel staat, en gaat haar broertje inruilen: ‘Dit babybroertje is niet helemaal wat ik wil. Hij stinkt en hij kwijlt, hij is niet leuk, en hij neemt alle plaats in op mama’s schoot. Ik wil hem ruilen voor eentje die precies goed is.’ Kaatje probeert verschillende dieren uit, maar met ieder dier is wel wat. De babypanda eet de bamboe stoelen op en de baby tijgertjes zijn veel te wild. De eigenaar van de babywinkel heeft nog één baby over die Kaatje kan meenemen. Deze baby is Kaatjes babybroertje. Wat denk je, zou Kaatje haar broertje nu wel goed vinden?

De illustraties van Andrew Joyner zijn lekker druk en bevatten veel leuke details. Ook kun je opnoemen welke verschillende dieren je allemaal ziet: een muis op een motor en een varken op een fiets. De tekeningen zijn erg grappig. Zo is de babyolifant groter en zwaarder dan Kaatje, terwijl Kaatje zelf geen baby meer is. Ze moet hard duwen om de buggy met de babyolifant vooruit te krijgen! Ook de rommel van de dieren die alles stuk maken is lachwekkend. Ten slotte zijn de prijskaartjes die aan de dieren hangen ook grappig, omdat in het echt natuurlijk geen prijskaartjes aan levende dieren hangen. De tekst van Jan Ormerod leest makkelijk maar het woord jaloers komt iets te veel voor in het verhaal. Je kunt zelf wel bedenken dat Kaatje jaloers is.

‘Broertje ruilen’ is een mooi boek over wat er gebeurt als je een broertje of zusje krijgt. De geboorte van een baby kan zorgen voor fijne en minder leuke momenten. Je kunt ook dingen leren uit het boek, bijvoorbeeld dat kinderen het gedrag van hun ouders nadoen, dat baby’s niet uit een winkel komen, en dat je baby’s niet om kunt ruilen. Het is een fijn boek met mooie illustraties over een rustige wereld waarin alles anders wordt door een baby. Gelukkig duurt de onrust niet lang en vindt Kaatje haar broertje uiteindelijk toch wel lief.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: ‘Het meisje dat terug in mama’s buik wilde’ van Thierry Robberecht.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.