Brieven voor de hemelBea Bisseling

Terug naar lijst
 

Brieven voor de hemel

Titel: Brieven voor de hemel
Auteur: Bea Bisseling
Uitgeverij: Eigen beheer, 2013
ISBN: 978 90 902 7884 1
Illustraties: Mart Kremers

Terug naar lijst

Papa vindt de brief wel

De papa van Pip is niet meer thuis. Hij woont in de hemel, want hij is doodgegaan. Niemand kan Pip vertellen waar de hemel nou precies is. Zelfs meester Rik weet het niet, en dat is raar, want meester Rik weet altijd alles.

Maar als Pip nou een brief aan papa schrijft en op de envelop zet dat hij voor papa in de hemel is, dan komt hij toch wel aan? Ze plakt er gewoon een postzegel extra op, want de hemel is natuurlijk wel erg ver weg.
En dus schrijft Pip brieven. Over dat mama en zij appelmoes hebben gemaakt. Over dat ze een spreekbeurt hield over schaken en dat ze daar een 8 voor kreeg. Over dat ze het helemaal niet leuk vindt dat papa niet op haar verjaardag kan komen. Ze vraagt aan papa hoe de hemel eruitziet en welke taal de mensen er spreken.

‘de mevrou bij de brievebus zei dat jij het voelt als ik jou schrijf. Is dat zo? als jij dat voelt, dan ben je tog nog ergens papa? dan kun je tog trug komen? of kun je niet weg uit de hemel?’

In ‘Brieven voor de hemel’ lees je hoe Pip piekert over vragen waar niemand haar antwoord op kan geven. Het is ontzettend verwarrend als je papa opeens dood is. Niemand kan Pips papa vervangen. Hij is weg. Voor altijd. En dat is heel moeilijk.
Het is goed te begrijpen dat Pip vaak verdrietig is, soms zelfs hartstikke boos, en soms ook blij. Dood zijn is zo nu en dan erg ingewikkeld, dat snap je als je dit boek leest. Gelukkig kent Pip veel mensen bij wie ze terecht kan met haar verdriet.

Bea Bisseling kwam op het idee om ‘Brieven voor de hemel’ te schrijven toen haar eigen vader overleed. Haar neefje en nichtjes stelden vragen over de dood. Vragen waar Pip ook mee worstelt. Pip bedenkt zelf oplossingen die kunnen helpen om papa minder te missen. Ze schrijft aan papa, ze maakt tekeningen, ze gaat graag naar het schuurtje waar papa altijd schilderde. En ze praat over papa. Niet altijd natuurlijk, want ze gaat ook gewoon naar school en speelt met haar vriendjes. Langzaamaan voelt Pip zich weer wat beter.

‘Brieven voor de hemel’ kan je een beetje helpen als iemand die je kent is doodgegaan. Het is een boek dat je misschien zelfs wat troost. Het laat zien dat je tijd nodig hebt om verdrietig te zijn. Dat mag. Niks is gek.

‘Als de brief jouw vader niet vindt, dan vindt jouw vader de brief wel.’ Dat gelooft Pip nog steeds. (…) Niemand weet echt wat er met je gebeurt als je dood bent, daarom is alles mogelijk.

Lidewij.

Lijkt dit boek je mooi? Lees dan ook de recensie over ‘Voetballen in de hemel’ van Anke Kranendonk.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.