Brieven van SouadMarion Bloem

Terug naar lijst
 

Brieven van Souad

Titel: Brieven van Souad
Auteur: Marion Bloem
Uitgeverij: Leopold, 2004
ISBN: 978 90 258 4437 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Zijn de mannen de baas?

Lieve Bianca,
Ben je verbaasd een brief van mij te krijgen? Weet je nog wie ik ben? Bianca, ik ben zo blij dat ik jou in Marokko ontmoet heb.’

Souad is een 13-jarig Marokkaans meisje dat in Nederland opgroeit. Tijdens haar vakantie in Marokko is ze Bianca tegengekomen. Terug in Nederland besluit ze Bianca brieven te gaan schrijven. In het begin zijn de brieven nog erg oppervlakkig, maar al snel gaat Souad meer vertellen over hoe haar leven er uitziet.

Souad groeit op in een Marokkaans gezin. Haar vader is heel streng, maar dat begrijpt ze wel. Dat komt doordat ze een meisje is. Maar nu haar moeder is weggelopen, is haar vader nog strenger geworden en ook haar broer gaat zich steeds meer met haar bemoeien. Daarnaast moet ze erg veel in het huishouden doen en voor haar broertje en zusje zorgen.

Souad kan goed leren en heeft daar ook plezier in. School is voor haar een manier om even aan alles, wat ze thuis moet doen, te ontsnappen. Daarnaast hoopt ze ooit een goede baan te kunnen krijgen en veel geld te kunnen verdienen. Dat is belangrijk, want, zo zegt ze zelf: ‘Geld is belangrijk, want als je geen geld hebt, speelt je man de baas over je.’

Marion Bloem schreef ‘Brieven van Souad’ en vertelt het verhaal van Souad op een originele manier. Doordat Souad de brieven schrijft aan een meisje dat een ‘normaal’ westers leven leidt, moet ze vaak uitleg geven over dingen, die voor haar heel normaal zijn. Zo kom je veel te weten over Souads leven, maar ook over wat ze daar zelf van vindt. Bianca’s brieven staan niet in het boek. Daardoor leer je Bianca niet goed kennen, maar dat is voor het verhaal ook niet nodig. Het is Souads verhaal dat centraal staat.

In de maanden dat Souad Bianca schrijft, gebeurt er veel in haar leven. Ze mist haar moeder en tussen haar en haar vader en broer botst het steeds meer. Souad begint vraagtekens te zetten bij haar leven thuis. Ze verlangt naar vrijheid en maakt plannen om haar moeder te gaan zoeken.

Souad en Bianca bestaan niet echt. Het is Marion Bloem die de brieven geschreven heeft. En dat heeft ze heel goed gedaan. Het is haar goed gelukt de toon van een 13-jarig meisje te treffen. Maar het belangrijkste is, dat ze nergens teveel wil vertellen. Door het boek heen staan bijna onopvallende zinnen, waaruit blijkt hoe Souad naar het leven kijkt. Vaak is dat anders dan hoe Nederlanders het zien. Bloem maakt nergens de fout dit soort verschillen te overdrijven of teveel nadruk te geven.

Naomi.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.