Brieven aan DoornroosjeToon Tellegen

Terug naar lijst
 

Brieven aan Doornroosje

Titel: Brieven aan Doornroosje
Auteur: Toon Tellegen
Uitgeverij: Querido, 2002
ISBN: 978 90 214 8455 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Een prins is ook maar een mens

Denk je aan het woord 'prins', dan denk je meteen aan de stoere, knappe prinsen uit Disneyfilms. Inclusief cape, zwaard en met een maillot aan, maar goed, dat was toen mode. Prinsen die dapper recht op hun doel afgaan om onverschrokken te strijden tegen draken, heksen en ander sprookjesgespuis.

De prins uit het boek 'Brieven aan Doornroosje' van Toon Tellegen is echter uit heel ander hout gesneden. Hij is op zoek naar prinses Doornroosje, die al bijna honderd jaar ligt te slapen in haar kasteel. Terwijl de prins onderweg is naar Doornroosje, om haar met een kus te wekken, schrijft hij haar een jaar lang elke dag een brief.

Uit deze 365 brieven spreken de gevoelens van de prins. Hij stelt zich vaak voor hoe het is om bij het kasteel aan te komen. Soms is hij blij, maar vaker is hij somber, want niemand weet de weg naar het kasteel. Ook wordt hij ziek, heeft het koud en moet allerlei obstakels overwinnen. Vaak twijfelt de prins of hij nog door moet gaan met zoeken. Hij weet soms niet eens zeker of hij Doornroosje wel wakker wil kussen, want misschien houdt hij helemaal niet van haar, of misschien houdt zij wel niet van hem. Sterker nog, hij weet niet eens zeker of zij wel echt bestaat!

Doornroosje,

Het is zo armzalig: eindeloos door het land te sjokken, af en toe ziek te zijn, wat te ijlen en absoluut niet weten of jij wel bestaat. Kun je me niet vanuit je slaap een levensteken geven?

Toon Tellegen werd vooral bekend met zijn fabels als 'Misschien wisten zij alles' en 'De genezing van de krekel'. In deze verhalen hebben de dieren erg menselijke trekjes en zijn onderhevig aan depressies, twijfels en woedeaanvallen. Ook in 'Brieven aan Doornroosje' maakt de schrijver van zijn prins geen held, maar een gewoon mens, dat twijfelt over van alles. Zijn zoektocht naar Doornroosje kun je misschien wel vergelijken met onze zoektocht naar de zin van het leven.

Als je 'Brieven aan Doornroosje' leest, komen er net als bij de prins allerlei vragen in je op: 'Bestaat God? Waarom ben ik hier? Wat wil ik nou eigenlijk?'.

Tellegen schrijft in een hele mooie, literaire stijl. Dat kan soms wel een beetje ingewikkeld zijn, ook omdat hij vaak dingen aanhaalt uit de literatuur en geschiedenis. Hij heeft het bijvoorbeeld over Zeus. Dan is het wel handig als je weet dat Zeus de oppergod van de Grieken was. Voor wie het boek wil gaan lezen nog een tip: omdat het boek in briefvorm is geschreven, moet je het niet achter elkaar proberen uit te lezen, want dan is het net of je de scheurkalender in één ruk uitleest.

Alexandra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.