Brieven aan de duisternisBrigid Kemmerer

Terug naar lijst
 

Brieven aan de duisternis

Titel: Brieven aan de duisternis
Auteur: Brigid Kemmerer
Uitgeverij: Young & Awesome, 2017
ISBN: 978 90 258 7300 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Zelfs in de duisternis schijnt een lichtje

Iedereen rouwt op zijn eigen manier om het overlijden van iemand die dichtbij staat. De een keert door het verdriet in zichzelf, een ander probeert het op elke mogelijke manier buiten te sluiten. In ‘Brieven aan de duisternis’ van Brigid Kemmerer is Juliet degene die in zichzelf keert en niet meer verder kan met haar grote passie fotograferen. Het doet haar te veel denken aan haar moeder die nog niet zo lang geleden overleed en fotografe was. Ook Declan heeft te maken met een groot gemis, waarvoor hij zichzelf verantwoordelijkheid houdt. Hij voelt zich onbegrepen en keert zich met een stoere façade tegen de buitenwereld. Tijdens het uitvoeren van zijn taakstraf op de begraafplaats vindt Declan een brief waarop hij besluit te reageren – niet wetend dat het van Juliet komt. Er volgt een intensief maar anoniem contact, waar ze allebei intens van genieten. Totdat Juliet en Declan erachter komen aan wie ze hun ziel hebben getoond.

Het perspectief wisselt per hoofdstuk tussen Juliet en Declan en start altijd met het bericht van de ander. Het voelt daardoor direct persoonlijk en intiem aan. Ze schrijven naar elkaar, maar ook óver elkaar - Juliet en Declan weten niet dat ze degene die ze schrijven af en toe tegenkomen. Het creëert een ironisch effect: ‘Hij heet Declan Murphy. Ken je hem?’. De zware thematiek krijgt zo een tegenwicht. En dat is welkom, aangezien er gedurende het verhaal meer heftigheden bovenop komen. Toch lukt het Brigid Kemmerer om alles op een verrassend lichte en luchtige manier te beschrijven. Ook levensinzichten zijn op een subtiele wijze in het verhaal gevlochten, doordat Juliet en Declan elkaar in vertrouwen nemen over de vragen en beslissingen waarmee ze worstelen:
 
Ik heb je voorbeeld gevolgd en iets onverwachts gedaan. Je hebt gelijk. Het was angstaanjagend. Laten we het vaker doen.

Zulke uitspraken zorgen ervoor dat je het boek soms even weg moet leggen om het op je in te laten werken. Om er vervolgens stil van te zijn. En dan weer snel verder te willen lezen.

Brigid Kemmerer laat zien hoe het verleden banden heeft met het heden. Het laat je begrijpen hoe Juliet en Declan reageren, op zichzelf, elkaar en de buitenwereld. Aan het eind van het verhaal hebben Juliet en Declan mede door elkaars hulp echt een groei doorgemaakt. De personages zijn zo invoelbaar beschreven dat je ze helemaal in je hart sluit. Dit gebeurt ondanks zijn kleinere rol zelfs bij Declans beste vriend, Rev, die worstelt met de nasleep van huiselijk geweld. Zijn levensverhaal én ontwikkeling wordt ook niet vergeten.
Na het uitlezen van dit boek wil je meer; het vraagt om een herlezing. Ongetwijfeld komen er dan pareltjes naar boven die eerst onopgemerkt waren gebleven.

Suzan.

Leestip: Allemaal willen we de hemelvan Els Beerten gaat ook over tieners die onder moeilijke omstandigheden hun leven weer op orde proberen te krijgen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.