BriefgeheimJan Terlouw

Terug naar lijst
 

Briefgeheim

Titel: Briefgeheim
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013 (eerste druk 1973)
ISBN: 978 90 563 7978 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Spionage en andere mysteries

Wat zou jij doen als je ouders heel veel ruzie maken? Juist, hetzelfde als wat jouw ouders zouden doen als jij veel ruzie maakt met je broer of zus: ze straffen. Zo denkt de elfjarige Eva erover. Samen met haar twee beste vrienden Jackie en diens broertje Thomas bedenkt ze het perfecte plan: Eva zal voor een nacht moeten verdwijnen.

Het loopt alleen niet zoals gepland, Eva verdwijnt echt. Jackie en Thomas snappen er niks van, waarom heeft Eva zich niet gewoon verstopt op de geheime plek op zolder? Als Eva drie dagen later weer opduikt vertelt ze tegen iedereen dat ze zich niks meer kan herinneren. Het plan heeft gewerkt, haar ouders waren ontzettend bezorgd en doen hun best heel lief tegen elkaar en tegen haar te doen. Maar Eva is stil en teruggetrokken, ze wil zelfs niet meer met Jackie en Thomas afspreken. Als Eva uiteindelijk alles tegen haar twee vrienden vertelt, raakt het trio verstrikt in een mysterieus spionagenetwerk. Met gevaar voor eigen leven proberen de drie vrienden de opeenvolgende gebeurtenissen tot op de bodem uit te zoeken. Maar er blijft een zekere afstand tussen Eva en haar vrienden bestaan, is Eva wel helemaal eerlijk geweest? En wat hebben de buurman Kolonel Brandsema, juf Tijnman en Eva’s vader met dit alles te maken?

Briefgeheim’ is een spannend boek vol met onverwachte wendingen. Hoewel het verhaal niet erg realistisch is, word je toch heel makkelijk in het verhaal gezogen. Het verhaal is geschreven met opbouwende spanning en je krijgt als lezer naarmate het boek vordert steeds meer aanwijzingen voor het oplossen van het mysterie, kleine details waar je snel overheen leest blijken later super belangrijk! Van Jan Terlouw is bekend dat hij boeken schrijft met een dubbele bodem, ‘Briefgeheim’ is ook zo’n boek. Hoewel Jan Terlouw het boek al meer dan veertig jaar geleden geschreven heeft, brengt hij in ‘Briefgeheim’ een nog steeds actueel probleem van ruziënde ouders en echtscheidingen aan het licht. Eva’s ouders maken veel ruzie en ze is doodsbang dat ze uit elkaar zullen gaan en voelt zich daar verantwoordelijk voor. Jan Terlouw toont met Eva’s verhaal wat voor invloed ruziënde ouders op hun kinderen kunnen hebben en hoeveel pijn het hen kan doen. Gelukkig voor Eva komen zij en haar ouders er op tijd achter dat communicatie en eerlijkheid de oplossingen zijn, zou alles dan toch nog goed komen?

Kijktip: ‘Briefgeheim’ van Jan Terlouw werd in 1983 door Veronica bewerkt tot een uit zeven afleveringen bestaande televisieserie. Het boek is ook verfilmd en was in 2010 in de bioscopen te zien.

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.