Brief voor de koningTonke Dragt

Terug naar lijst
 

Brief voor de koning

Titel: Brief voor de koning
Auteur: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold, 1962/2004
ISBN: 978 90 258 3392 3
Illustraties: Tonke Dragt

Terug naar lijst

Een heel speciale postbode!
 

Het was behoorlijk spannend op het Gouden Kinderboekenbal op 5 oktober 2004: wie zou de Griffel der Griffels gaan winnen? Prins Constantijn en Prinses Laurentien maakten bekend dat het spannende ridderverhaal van Tonke Dragt, 'De brief voor de koning', het beste jeugdboek aller tijden is!

De brief voor de koning belandt in de handen van Tiuri, een jongen die ridder wil worden. Echt blij met die brief is Tiuri niet, want nu kan hij zijn laatste test niet afleggen. Om ridder te worden moet hij 24 uur in een kerk vasten en mag hij niemand spreken. Maar als iemand op de deur van de kerk klopt en om hulp vraagt, kan hij niet anders dan met hem meegaan. En nu zit hij met die brief opgescheept! Die moet hij naar de koning van het naastgelegen land brengen, het Rijk van Unauwen. Zijn reis is niet zonder gevaren! Tiuri wordt achterna gezeten door de Rode Ridders, die denken dat Tiuri een bevriende ridder heeft vermoord. Maar die Witte Ridder is eigenlijk vermoord door de Grauwe Ridders, die ook achter Tiuri aanzitten!

'De brief voor de koning' stamt al uit 1962. Hoewel het natuurlijk hartstikke knap is dat een boek van zo'n tijd geleden nu nog steeds populair is, doet het geheel af en toe wel een beetje gedateerd aan. Er zijn af en toe wat trage stukken, waar je even doorheen moet bijten. Ook is het taalgebruik wat ouderwets en daar moet je in het begin even aan wennen. Maar die twee kleine minpuntjes maken van 'De brief voor de koning' geen minder goed boek.

Het verhaal is spannend en Tiuri komt onderweg veel interessante mensen tegen. Bovendien is het boek bijzonder realistisch geschreven. Als de Grauwe Ridders op een gegeven moment Tiuri bijna te pakken krijgen, kun je niet alleen Tiuri's angst, maar ook de adem van de paarden van de Grauwe Ridders voelen. Ook zitten er een paar wendingen in het boek die je écht niet aan ziet komen. Dat houdt het verhaal lekker verrassend. Je wilt weten wat er nog méér zal gebeuren en je blijft doorlezen.

Of het boek zo goed is als Griffeljury beweert, mag je zelf beslissen. Het is in ieder geval zeker de moeite waard om het in huis te halen. En mocht je na afloop nog niet genoeg hebben van Tiuri's avonturen, dan kun je verder lezen in het vervolg, 'Geheimen van het Wilde Woud'. Niet genomineerd voor een Griffel, maar voor fans een dikke aanrader!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.