Brendon ChaseDenys J. Watkins-Pitchford

Terug naar lijst
 

Brendon Chase

Titel: Brendon Chase
Auteur: Denys J. Watkins-Pitchford
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7422 3
Illustraties: Denys J. Watkins-Pitchford

Terug naar lijst

In de natuur valt alles op zijn plaats

Hun ouders zijn naar het buitenland vertrokken en laten de kinderen achter bij tante Ellen. Ze is ongetrouwd en ze is geen kinderen gewend. Leuk hebben de jongens het bij haar niet. Het oude Dowe House met de weelderige tuin maakt het verblijf bij tante aangenamer, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Maar wat nog erger is, is dat hun vakantie nog maar 48 uur duurt. Ze moeten er niet aan denken om morgen weer naar de jongensschool Banchester te moeten. En ze gaan dan ook niet. Ze vluchten naar het bos dat Brendon Chase heet.

Wie zijn zij? De hoofdpersonen van het boek: drie broers, Robin 15, John 13 en Harold 12 jaar. In eerste instantie vluchtten Robin en John en laten Harold in het oude huis achter. Er is heel wat gebeurd eer de drie jongens weer verenigd worden. Nu wonen ze in een grote holle eik. Ze schieten op wilde dieren en roosteren het vlees op een vuurtje. Van de dierenhuiden maken ze kleding. Ze genieten van hun vrijheid, want dit is wat ze altijd al gewild hebben. Maar toch snakken ze weleens naar de zoetigheden en de lekkere room van het ontbijt.

En tante Ellen? Zij is in alle staten en ze gaat raad vragen bij pastoor Whiting. Er wordt regelmatig naar de jongens gezocht. Maar het lukt ze om iedere keer weer te ontsnappen. Op een van deze vluchten ontmoeten ze Smoko Joe, een wereldvreemde en geheimzinnige man. Hij helpt de broers wel, maar hij wil daar wel iets voor terug …

Op het gebrek aan zoetigheid komt op een morgen zomaar de oplossing zoemend aangevlogen. ‘Overladen met bijensteken en met hun kleren onder de honing, gingen de jongens met hun buit naar de open plek. Ze sloegen de honingraten op in een grote holte in hun eikenboom en aten ervan wanneer ze daar zin in hadden. Voortaan hoefden ze nooit meer te hunkeren naar zoetigheid.’

‘Brendon Chase’ is een spannend boek, met een onverwachte en ontroerende wending. Naast dat het boek spannend is, beschrijft Denys J. Watkins-Pitchford vaak tot in detail, niet alleen over hoe de broers in de natuur overleven, maar ook hoe zeer ze ervan genieten: van de bloemen, de insecten en het ‘gekoer van de duiven’, van kleine visjes die heen en weer schieten, ‘wie zulke perfecte visjes kan maken, moest echt de ogen van een horlogemaker hebben, dacht Robin.’ ‘Brendon Chase’ is in 1944 geschreven en geïllustreerd door Denys J. Watkins-Pitchford met zwart-wit tekeningen. Op de kaft staat B.B. als schrijversnaam. Toch zijn Denys J. Watkins-Pitchford en ‘B.B’. dezelfde persoon. In 2015 verschijnt ‘Brendon Chase’ voor het eerst in het Nederlands. Van het boek is in de jaren 80 een populaire tv-serie gemaakt.

Paula.

Boekentip: Een serie uit de oude doos, maar wel boordevol spannende verhalen over jongens op avontuur: ‘De kameleon.’

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.