Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…Thé Tjong-Khing

Terug naar lijst
 

Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…

Titel: Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…
Auteur: Thé Tjong-Khing
Uitgeverij: Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 6880 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Monsters en andere verzinsels

Misschien heb jij ook wel eens op het randje van een hoge berg gestaan. Je moet dan goed uitkijken dat je niet te dicht bij de rand komt want dan val je diep naar beneden!

Het prentenboek ‘Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…’ is een bijzonder boek omdat het geen tekst bevat zoals veel andere prentenboeken. Maar de illustraties in het boek zijn zo speciaal dat je geen woorden nodig hebt om het verhaal te kunnen volgen. Op de eerste tekening is te zien hoe een jongen de afgrond in valt. Samen met zijn pet, rugzak en zijn bal kukelt hij naar beneden. Deze jongen is vast Jeroen uit de titel van het boek. Gelukkig valt Jeroen niet heel hard. Hij komt in het water terecht. Maar of het nu zo fijn is in dat water?

Er zwemmen rare wezens in het water. En ook op het vaste land scharrelen bijzondere dieren rond. Jeroen maakt zich gauw uit de voeten. Daarbij kijkt hij zijn ogen uit. Wat een vreemd monster komt daar het bos uit gelopen. En achter een rots zit een rare krokodil. Hé, die heeft de pet van Jeroen op zijn hoofd! En daar boven in de lucht, daar heeft een vogel de bal van Jeroen te pakken! Het moet niet gekker worden! Jeroen rent steeds door de meest fantasievolle landschappen. Soms ziet het er eng uit. Dat komt vooral door de monsterachtige figuren die er rondlopen. Soms lijken ze op een mens, soms op een dier. Of op allebei! Ook veranderen de wezens. Zo staat er in het bos een vriendelijke vrouw in een mooi rood met wit gestippelde jurk, zij heeft de pet van Jeroen. Hij gaat dan ook met de vrouw mee. Maar dat had hij beter niet kunnen doen! De vrouw verandert in een soort draak-vrouw en ze sluit Jeroen op in een kooitje. Zou dat nog goed aflopen?

De bladzijdes van het boek zijn lekker groot zodat je alles mooi kan bekijken. Hoewel er veel te zien is op iedere pagina, zijn de bladzijdes niet te vol. Ook al zijn de wezens soms eng, de landschappen zijn vaak wel mooi. Tekenaar Thé Tjong-Khing heeft maar weinig lijnen nodig om uit te drukken wat hij wil laten zien. Dat is knap gedaan. Ook lijkt het boek wel een zoekboek. Je kunt op zoek gaan naar de pet, de tas en de bal van Jeroen. En misschien zie je de kunstenaar Jeroen Bosch wel in het boek rondlopen!

Het boek is heel bijzonder, dat komt doordat Thé Tjong-Khing zich voor dit boek heeft laten inspireren door Jeroen Bosch. In 2016 herdenken we dat deze schilder 500 jaar geleden is overleden. Jeroen Bosch was een kunstenaar die veel fantasievolle wezens verzon. In Den Bosch kun je kopieën van zijn schilderijen bekijken in het Jeroen Bosch Artcenter. Zo kun je precies zien welke schilderijen terug komen in ‘Bosch, Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…’.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Pas op! Dit boek bijt!’ van Nick Bromley.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.