BorisJaap ter Haar

Terug naar lijst
 

Boris

Titel: Boris
Auteur: Jaap ter Haar
Uitgeverij: Ploegsma, 2009 (negentiende, herziene druk)
ISBN: 978 90 216 6759 1
Illustraties:

Terug naar lijst

De Tweede Wereldoorlog in Rusland

Over de Tweede Wereldoorlog zijn al veel boeken geschreven. Denk aan ‘Oorlogswinter’ of ‘Het dagboek van Anne Frank’. Boeken over Nederlandse kinderen, joodse kinderen. Maar de Tweede Wereldoorlog speelde zich niet alleen in Nederland af. In ‘Boris’ lees je over de Tweede Wereldoorlog in de Russische stad Leningrad (Sint-Petersburg), waar de koude hongerwinter steeds meer mensen het leven kost.

Met een schok werd Boris wakker. Opnieuw had hij gedroomd van het konvooi waarbij zijn vader het leven had verloren. Het duurde even voor hij tot zichzelf kwam. Wat dagelijks in het belegerde Leningrad gebeurde, gaf stof tot duizend angstdromen.

December 1942. De twaalfjarige Boris Makarenko woont samen met zijn moeder in het bezette Leningrad. Het is koud en de stad wordt elke dag aangevallen door Duitse soldaten met bommenwerpers en granaten. Veel huizen zijn vernield, de riolering werkt niet meer en er is nauwelijks eten. Boris hoort van de twee jaar oudere Nadja dat er buiten de stad nog wat eten te vinden moet zijn en samen beginnen ze aan een levensgevaarlijke tocht. De weg naar een volle maag voert langs gevaarlijke ijswakken en door uitgestrekt niemandsland. Nadja heeft steeds meer moeite om de tocht vol te houden. Uitgeput zakt ze uiteindelijk in elkaar. En dan gebeurt er iets ongelooflijks:

Boris richtte zich op, maar bleef op slag verstijfd van schrik in halfopgerichte houding zitten… Zijn adem stokte in zijn keel… Een ogenblik kon hij zijn ogen niet geloven en tóch was het waar: naast hem in de sneeuw zag hij een laars. Daarboven het ruige groen van een uniformbroek. En daarboven de rand van een witte cape. Met bonkend hart richtte Boris zijn blik wat hoger. Er was geen twijfel mogelijk. Over een arm lag een geweer met de hand aan de trekker. En daarboven… Verbijsterd van angst keek Boris in het gezicht van een Duitse soldaat.

Boris en Nadja vallen in handen van een Duitse patrouille. Zou hun hele tocht voor niets zijn geweest? En zal Boris zijn moeder nog terugzien?

In 1965 werd schrijver Jaap ter Haar uitgenodigd voor een schrijversbijeenkomst in Rusland. Daar hoorde hij over de bezetting en de gevechten in Leningrad, waarbij honderdduizenden vrouwen, mannen en kinderen omkwamen. Jaap ter Haar wilde dat Nederlandse kinderen dit verhaal ook leerden kennen en een jaar later lag ‘Boris’ in de boekwinkels.

‘Boris’ gaat niet alleen over een jongen die moet overleven tijdens de Duitse bezetting. Het gaat ook over een jongen die vreselijke dingen heeft meegemaakt en eigenlijk veel te snel volwassen moet zijn. Dit maakt ‘Boris’ tot meer dan een verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Boris is eigenlijk hét voorbeeld van een kind in oorlogstijd, in welke periode dan ook.

Mirjam.

Wil je nog meer lezen over een jongen in de Tweede Wereldoorlog? Lees dan ook eens ‘Oorlog zonder vader’ van Martine Letterie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.