Boreas en de zeven zeeënMina Witteman

Terug naar lijst
 

Boreas en de zeven zeeën

Titel: Boreas en de zeven zeeën
Auteur: Mina Witteman
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7438 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Ga je mee de zee op?

Boreas’ ouders zijn knettergek. Nou vinden veel kinderen hun ouders wel eens gek (zeg eens eerlijk, jij toch ook?) maar die van Boreas zijn echt een geval apart. Ze gaan zeilen. En niet zomaar een tochtje in het weekend, maar: ‘Tot we de wereld rond zijn geweest.’ Dat is even slikken voor de twaalfjarige Boreas die verplicht wordt mee te varen …

Nu hij niet naar school kan, krijgt hij op de boot les van zijn moeder, met hulp via internet. Verder helpt Boreas zijn ouders met zeilen en mist hij iedereen thuis: zijn beste vriendin Merel, zijn vrienden, zijn oom Guus met wie hij normaal voetbalwedstrijden bezoekt … Met vlagen is de reis saai en met vlagen juist spectaculair. Ze ontmoeten een vluchteling op een vlot en Boreas doet mee met een tractorrace als ze een eiland bezoeken. Soms is de zee kalm en soms juist gigantisch angstaanjagend. Dan moeten ze alles op alles zetten om hun tocht veilig te vervolgen.

‘Help!’ gilt mijn moeder. ‘Ik houd het niet!’
Ik grijp naar haar arm, maar ze is al weg. Onder water.
‘Mam!’ gil ik. ‘Pap, ze is overboord. Man overboord!’
(…)
We zien niks, we horen niks.

Tijdens de reis schrijft Boreas in de logboeken die hij van Merel cadeau heeft gekregen. Daarin vertelt hij over zijn belevenissen, zoals het overboord slaan van zijn moeder, en geeft hij informatie over zeilen. Zo leer je welke onderdelen een zeilboot heeft (heel wat meer dan een roer, zeil en mast!), hoe je kunt zien hoe hard het waait (bijvoorbeeld een storm: windkracht 9, in zeevaarttaal 41 tot 47 knopen: ‘hoge golven met rollers, slechter zicht door schuimvlagen’, en dat seinvlaggen gebruikt kunnen worden om de boot te pavoiseren. Seinvlaggen? Pavoiseren? Boreas legt het je allemaal uit in zijn logboek!

Hoewel de zeilinformatie interessant en leerzaam is, hebben de logboekfragmenten verder weinig meerwaarde. Want doordat ook de rest van ‘Boreas en de zeven zeeën’ in de ik-persoon is geschreven, heb je constant al het gevoel de reis door Boreas’ ogen mee te beleven; niet alleen als je zijn logboek leest. Bovendien vaart Merel mee in de zomervakantie. Dan schrijft Boreas nauwelijks meer in zijn logboek dat hij eigenlijk speciaal voor Merel bijhoudt.

Als Merel terug naar Amsterdam reist, moet Boreas kiezen: mee naar Nederland, zijn vrienden, de middelbare school en voetbal, of bij zijn ouders blijven en de wereldreis afmaken. ‘Het was de moeilijkste beslissing in mijn leven.’

En wat Boreas kiest? Hij vertelt het je in ‘Boreas en de zeven zeeën’!

O, nog wel een waarschuwing: doordat Mina Witteman de zeiltocht, het uitzicht en de bewegingen van de boot zo levendig beschrijft, is het soms net alsof je zelf op het water zit. Dus hopelijk ben je niet gauw zeeziek … Hou je juist van het deinen van de zee? Dan is dit het perfecte boek voor jou!

Karine.

Houd je van verhaal over de zee? Lees dan de recensie over ‘Walvisvaarders’ van Bianca Mastenbroek.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.