BommesJane Simmons

Terug naar lijst
 

Bommes

Titel: Bommes
Auteur: Jane Simmons
Uitgeverij: Zirkoon, 2009
ISBN: 978 90 5247 393 2
Illustraties: Jane Simmons

Terug naar lijst

Het allerliefste eendje

Bommes is eigenwijs. Als zijn moeder zegt dat hij bij haar moet blijven, luistert hij niet. Ook niet als ze het vijf keer zegt. Het is veel leuker om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Dan zie je nog eens wat. Kleine beestjes in het riet en visjes onder water bijvoorbeeld. Of ondertussen even met een kikker kletsen en samen over leliebladeren springen.

Maar even later is Bommes helemaal in zijn eentje. Zijn moeder is nergens te zien of te horen, hoe hard hij ook om haar roept. Bommes voelt zich opeens niet meer zo dapper. Hij wilde dat hij beter naar zijn moeder geluisterd had…

In de voorleesbundel ‘Bommes!’ van Jane Simmons staan vijf eerder verschenen verhalen over het eendje. De verhalen zijn eenvoudig en blinken uit in herkenbaarheid: de grote buitenwereld verkennen, de geboorte van een klein broertje, je moeder kwijt zijn of stiekem erop uit gaan zonder je ouders. En oh, wat ziet die Bommes er schattig uit, met z’n kleine lijfje, eigenwijze snavel en grote zwemvliezen!

Bommes kan zijn geluk niet op als zijn moeder aankondigt dat hij een broertje of zusje krijgt. Hij wil met eigen ogen zien hoe het kuikentje geboren wordt en wil zelfs het ei uitbroeden. Natuurlijk staat hij er met zijn snavel bovenop als het eindelijk gebeurt:

Zijn broertje kruipt uit het ei en roept: ‘Piep! Piep!’
‘Joepie!’ roept Bommes.
‘Piep! Piep!’ zegt zijn broertje weer.
‘Piep!’ zegt Bommes.
‘Dag Joepie,’ zegt moeder eend blij.

Zo heeft Bommes zonder het in de gaten te hebben de naam van zijn broertje bedacht.
Joepie volgt Bommes in alles wat hij doet. Zo gaat dat met kleine broertjes. Bommes is trots om een grote broer te zijn. Maar soms is het ook best lastig. Want als je de oudste bent, moet je ook de verstandigste zijn, eigenlijk. Terwijl Bommes ook ondeugend is en soms niet zulke slimme dingen uithaalt. Gelukkig komt alles altijd weer op zijn pootjes terecht en vinden ze steeds hun veilige moeder weer.

Bommes en Joepie zijn eendjes. Maar het hadden net zo goed jongetjes kunnen zijn. Dat is het leuke aan ‘Bommes!’. Maar het allerleukst zijn de tekeningen. Jane Simmons tekent Bommes op verschillende manieren: zo zie je hem van bovenaf heel klein, dan weer van onderaf heel groot. Dat zorgt ervoor dat je nog beter met Bommes kan meevoelen. Het zijn stuk voor stuk prachtige schilderijen. Ze zijn lief geschilderd, maar nergens zoetsappig. Het zouden posters kunnen zijn die je eigenlijk aan je muur wil hangen. Maar in plaats daarvan kun je natuurlijk ook het boek ‘Bommes!’ eindeloos opnieuw lezen en bekijken: vervelen doet het nooit!

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.