Bob maakt kunstMarion Deuchars

Terug naar lijst
 

Bob maakt kunst

Titel: Bob maakt kunst
Auteur: Marion Deuchars
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6636 8
Illustraties: Marion Deuchars

Terug naar lijst

Trots op spillepoten

Word jij ook weleens gepest? Omdat je bijvoorbeeld dunne benen hebt? Dat is niet fijn… Vogel Bob in het prentenboek ‘Bob maakt kunst’ van Marion Deuchars overkomt het. De dieren die hij kent, steken hun mening niet onder stoelen of banken. Kat noemt zijn poten ‘spillepoten’. Uil vindt dat ze op stokjes lijken. De andere vogels roepen hem toe dat hij ‘sprieterige poten’ heeft. Bob wordt er heel droevig van.

Hij besluit wat te gaan doen aan zijn dunne poten. Eerst gaat hij naar de sportschool. ‘Als ik veel train, worden mijn poten vast dikker!’ Maar het sporten helpt niet. Bob heeft een ander idee. Eten! ‘Dus Bob at en at en at …’ Maar alleen zijn buik wordt dikker. Zijn benen blijven dun. Dan maar beenwarmers of een rok dragen waarmee niemand zijn poten kan zien. Maar dat werkt ook niet, want daar voelt hij zich niet prettig bij. Wat nu?

Het antwoord op die vraag komt heel onverwacht. Als Bob op een dag langs een museum loopt en daar naar binnen gaat, ontdekt hij de mooiste schilderijen. Vooral de patronen - golfjes, stippen, ruitjes - op de schilderijen brengen hem op een idee. Als Bob thuiskomt, versiert hij zijn snavel met de patronen die hij op de schilderijen heeft gezien. ‘Op maandag schilderde hij allerlei kleurige patroontjes, zoals Matisse. (…) Op dinsdag schilderde Bob felle spatten, zoals Jackson Pollock.’ Met zijn mooi geverfde snavel gaat Bob naar buiten. Hij krijgt het ene na het andere compliment. ‘Wow! Wat een supermooie snavel,’ zei Kat.’

In ‘Bob maakt kunst’ leert Bob dat het leuk is om op te vallen. Hij schildert iedere dag een ander mooi patroon op zijn snavel. Hij krijgt zoveel zelfvertrouwen dat hij nu ook trots op zijn poten kan zijn. Daardoor zien de andere dieren ook de schoonheid van zijn poten. ‘Ja, wat een mooie poten! zegt Kat.’ En Uil vindt zelfs dat Bob elegant loopt.

Het prentenboekdebuut van kunstenares Marion Deuchars laat je op een speelse manier kennismaken met kunst. Maar dat niet alleen. Het leert je ook hoe je trots op jezelf kan zijn. Het boek is een echt kunstwerkje. De ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen zijn krachtig: Bob die slechts in zwart en rood is getekend, heeft op iedere pagina een andere, duidelijke gezichtsuitdrukking. De twee vingerafdrukken waaruit Kat bestaat, zijn opvallend. Eigenlijk is het hele boek bijzonder gemaakt. Een aanrader dus voor iedereen die van mooie boeken houdt.

Als je wilt weten hoe je met vingerafdrukken kunst kunt maken, lees dan van dezelfde auteur het boek ‘Echte kunst met je vingers’.

Yvonne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.