Bloemen om je heen ontdekkenKate Petty

Terug naar lijst
 

Bloemen om je heen ontdekken

Titel: Bloemen om je heen ontdekken
Auteur: Kate Petty
Uitgeverij: Van Goor, 2006
ISBN: 978 90 000 3675 2
Illustraties: Charlotte Voake

Terug naar lijst

Op zoek naar die ene bloem

Overal om ons heen groeien allerlei wilde bloemen en plantjes. Kijk maar eens langs de weg, of aan de slootkant, of gewoon tussen het gras in de achtertuin. Sommige zijn heel mooi, zoals een berm vol klaprozen, andere worden onkruid genoemd en snel verwijderd.

Maar ze zijn allemaal even mooi als ze getekend worden door Charlotte Voake. Van haar hand is het boek ‘Bloemen om je heen ontdekken’. Het staat vol met planten die je in het wild kunt vinden, als je maar goed op let. Naast de tekeningen schreef Kate Petty bij iedere plant informatie over hoe groot de plant wordt, waar je hem aan kan herkennen en, erg belangrijk!, waar je hem kunt vinden. Het zijn korte stukjes tekst, met soms een extraatje zoals informatie over hoe de plant aan zijn naam komt, of welke vlinders op de plant af komen. Petty vertelt ook van iedere plant wanneer hij bloeit, wat de Latijnse naam van de plant is en bij welke plantfamilie hij hoort. De planten in ‘Bloemen om je heen ontdekken’ staan gesorteerd naar de kleur van de bloemen. Dat is erg handig want dat is meestal het eerste wat je van de plant ziet.

Het geheel lijkt een beetje op een plakboek. De bloemen en planten slierten over de bladzijden met de tekst daar speels tussendoor. Voake versierde de bladzijden door kleine insecten, vogels of andere leuke plaatjes te tekenen. De tekeningen van Voake zijn het belangrijkste ingrediënt van ‘Bloemen om je heen ontdekken’. Ze geven het boek een gezellige sfeer en maken je enthousiast zelf op zoek te gaan naar al dat moois. Toch zal het met alleen de tekeningen best lastig zijn om alle planten te vinden en te herkennen. Tekeningen blijven, hoe mooi ook, toch soms wat onduidelijk.

Voor wie er echt een project van wil maken alle planten uit het boek op te sporen staat achterin het boek een checklist. Daarop staan alle planten op een rij, met daarachter aangegeven of de plant moeilijk of makkelijk is te vinden. Zo kan je de planten die je gevonden hebt afstrepen. Deze checklist geeft een duidelijk doel: lukt het je om alle planten te vinden? Hierdoor word je aangespoord om met het boek naar buiten te gaan in plaats van het, na even bladeren, in de kast te zetten.

Dus als je weer eens op pad gaat, vergeet dan niet dit boek in je tas te stoppen. Kijk en vergelijk en voordat je het weet lig je op je knieën en roep je: “Ja! Ik zie de guichelheil!”

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.