BloedkoortsCharlie Higson

Terug naar lijst
 

Bloedkoorts

Titel: Bloedkoorts
Auteur: Charlie Higson
Uitgeverij: Pimento, 2006
ISBN: 978 9 0499 2107 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Net als in de film

De Britse spion James Bond ken je vast wel van de films die één keer in de zoveel jaar in de bioscoop draaien. Wat je misschien niet weet, is dat het personage van de film gebaseerd is op de hoofdpersoon uit de boeken van Ian Flemming. Hij schreef in de jaren '50 en '60 een flink aantal boeken over de Britse spion James Bond, met de bekende codenaam 007. Na zijn dood namen verschillende schrijvers het stokje over, die onder het pseudoniem* Robert Markham nog een aantal boeken schreven.

In 2005 werd bekend dat er weer een nieuwe boekenreeks uit zou komen, dit keer geschreven door Charlie Higson. Niet over de volwassen Bond, maar over zijn tienerjaren. De serie, genaamd ‘Young Bond', zou vooral voor een jonger publiek zijn. Het eerste boek, ‘Missie Silverfin', kwam in maart 2006 uit, en ook deel 2, ‘Bloedkoorts' is er nu! Deel 3 is al in het Engels verschenen, maar nog niet vertaald.

‘Bloedkoorts' speelt zich af in de zomer van 1933. De 13-jarige James Bond zit op de sjieke Engelse kostschool Eton en hij verveelt zich te pletter. Daarom is hij lid van het Gevarengenootschap, een clubje van scholieren waarvoor James 's nachts een tocht over de daken van de school moet maken voor hij bij hun geheime bijeenkomsten kan zijn. Tijdens één van die tochtjes luistert James een mysterieus gesprek af tussen twee mannen. Eén van die mannen heeft op iedere hand de hoofdletter M getatoeëerd, en daardoor komt James de Millenaria op het spoor, een geheim genootschap dat uit is op de terugkeur van het Romeinse rijk. Als James die zomer met zijn schoolgenoten op reis naar Sardinië gaat, komt hij opnieuw de Millenaria tegen. De rest van het verhaal zullen we hier niet verklappen, maar het is spannend, spannend, spannend!

En dat is meteen ook de belangrijkste verdienste van ‘Bloedkoorts'; je kunt het boek bijna niet meer wegleggen! Bij het schrijven van de Young Bond-boeken heeft Charlie Higson goed naar de Bond-films gekeken. Prachtige locaties, een mooie (maar stoere!) meid in nood die hoognodig door James gered moet worden en heel erg veel actie! In eerste instantie komt het verhaal op je over als plat vermaak, maar naarmate je verder bent in het boek, blijkt dat Higson wel degelijk over zijn plot heeft nagedacht.

Enig minpunt is dat er wel erg luchtig met geweld wordt omgegaan. Er komen regelmatig bloederige vecht- en schietpartijen voorbij en menig good én bad guy wordt zonder omhaal neergeknald. Maar als je daar geen problemen mee hebt, is ‘Bloedkoorts' prima voor een paar uurtjes zorgeloos tijdverdrijf!

Bianca.

* Een pseudoniem is een sjiek woord voor schuilnaam
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.