Blockbusters - Het Picasso MysterieManon Berns

Terug naar lijst
 

Blockbusters - Het Picasso Mysterie

Titel: Blockbusters - Het Picasso Mysterie
Auteur: Manon Berns
Uitgeverij: Kluitman, 2015
ISBN: 978 90 206 7493 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Kunstige detectives

Storm hoort een geheimzinnig telefoongesprek tussen zijn moeder en prof. Sax, voornaam Alex, een oude vriend van zijn moeder. Over dames die arriveren zonder begeleiding…? Welke dames? Storm ontdekt dit snel genoeg en de dames zijn ook nog eens allemaal bloot. Sommige dames hebben een apenkop. ’s Nachts droomt Storm er zelfs van. Maar waarom mag niemand dit weten? Toch deelt hij zijn geheim met zijn buurjongen Jimi. Jimi, zijn beste voetbalmaatje.

Zijn moeder heeft een eigen restauratie-atelier aan huis. Ze werkt veel met infraroodstraling. Storm weet het onderhand wel. Zijn moeder heeft het hem al honderd keer uitgelegd. Met deze straling kan zij meer weten over de tekening onder de verf. Zo onderzoekt zij nu ook de dames. Die staan op een heel beroemd schilderij dat uit New York is overgekomen. Daarom is zijn moeder zo blij en trots dat juist zij het schilderij mag onderzoeken. Dit schilderij van de beroemde Pablo Picasso, waar prof. Sax allemaal merkwaardige telefoontjes over pleegde. Storm heeft alle telefoongesprekken afgeluisterd. Hoe? ‘Gouden regel nummer 1, wees nieuwsgierig naar alles om je heen.’ Dat heeft hij geleerd van zijn oom Harry die uitvinder is. Dat wil Storm later ook worden. Over een week moet het schilderij naar London. Maar prof. Alex had het ook over een adres in Parijs. Zijn moeder is dus erg druk en heeft weinig tijd voor Storm. Zijn vader is inkoper van antiek. Hij gaat zomaar een paar dagen weg. En komt dan thuis met een of andere rariteit. Zo ook in de grote vakantie. En dit keer komt het Storm goed uit. Samen met papa gaat hij naar Parijs. Storm gaat dan bij zijn opa logeren. En papa gaat gekke snuisterijen op de kop tikken. Maar als Storm bij opa aanbelt vertelt Juul, het buurmeisje, dat opa niet thuis is. Opa is weg en hij kan vader niet bereiken... Wil hij de hulp van Juul aannemen of slaapt Storm echt onder de brug?

De speurtocht begint serieuze vormen aan te nemen. Want plotseling staat Interpol in de tuin. En stiekem verdenkt Storm zijn moeder van medeplichtigheid. En vader: “Met jou heb ik nog een appeltje te schillen, Stormpie. Je had mij direct moeten bellen toen opa niet thuis was.”

‘Blockbusters - Het Picasso Mysterie’, een heel bijzonder boek van Manon Berns. Een spannend verhaal boordevol kunstweetjes zoals lijnperspectief en de betekenis van infraroodonderzoek bij schilderen. Achter in het boek staat een korte samenvatting over het leven Pablo Picasso. Je komt zo tijdens het lezen veel te weten over kunst en het beroemde schilderij van Picasso. Als je eenmaal weet over welk schilderij het gaat, doen de opmerkingen van Storm over blote dames humoristisch aan.

Manon Berns schrijft op een spannende manier die de lezer direct aanspreekt om mee te speuren. Je leeft ook mee met Storm die spannende tijden beleeft in Parijs. Je vraagt je als lezer af hoe Storm het gaat redden zo in zij eentje als blijkt dat opa niet thuis is.

En jij? Zin om aan te sluiten bij de Blockbusters of zet jij je eigen speurdersclub op?

Paula.

Leestip: Wil je nog verder gaan met speuren? Lees dan: ‘Spekkie en Sproet, een gevaarlijk knalfeest’, van Vivian den Hollander.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.