BlackDirk Bracke

Terug naar lijst
 

Black

Titel: Black
Auteur: Dirk Bracke
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2006
ISBN: 978 90 590 8198 7
Illustraties:

Terug naar lijst

The Bronx van Brussel

Sinds Mavela bij de jeugdbende The Black Bronx hoort, is haar leven een stuk opwindender. School en huiswerk verruilt ze voor diefstal en geweld. Maar het bendeleven betekent vooral weg van de ellende thuis. Mavela's ouders hebben ondanks hun goede opleiding moeite om rond te komen. Haar vader heeft economie gestudeerd, maar verdient noodgedwongen de kost als taxichauffeur. Omdat ze zwart zijn, krijgen ze geen kansen, prenten haar ouders haar dagelijks in. Als Mavela via haar neef The Black Bronx leert kennen, ziet ze een uitweg.

De leden luisteren naar mysterieuze namen als X, Notorious en CMM (‘Cash Money Man'). Gefascineerd door hun manier van leven, sluit ze zich bij hen aan en vervreemdt ze van haar oude leventje. Dan ontmoet ze Marwan en wordt verliefd. Er is alleen één probleem: hij hoort bij een andere bende. Ze weet wat de gevolgen zijn als de leden van the Black Bronx daar achter komen. Maar ze is té verliefd om hem te laten gaan.

Het wordt duidelijk dat het ‘not done' is om verliefd te zijn op iemand van een andere bende. Mavela en Marwan moeten continu alert zijn, andere bendeleden mogen niets merken. Mavela beseft hierdoor maar al te goed: eens een bendelid, altijd een bendelid.

‘We gaan voor elkaar door het vuur. Blanken kunnen dat niet begrijpen. Ze hoeven niet te vechten om gerespecteerd te worden. Als je eenmaal bij The Black Bronx bent, blijf je er voor de rest van je leven. Zelfs al wil je uit de groep, dan nog kun je niet weg. Het is zoals een tatoeage die je op je voorhoofd draagt. De andere gangs kennen je en je zult altijd voor hen op de vlucht moeten. Alleen in je eigen groep ben je veilig.'

Bracke is een echte researcher; er verschijnt geen boek van zijn hand zonder dat hij grondig onderzoek naar het onderwerp heeft gedaan. Dat geldt ook voor ‘Black'. Bracke dook voor dit boek onder in de wereld van geweld, criminaliteit, en het rauwe straatleven van Brussel. Het resultaat: een keihard realistisch boek over jeugdbendes die de straten van Brussel terroriseren. Maar met een romantisch lichtpuntje: de ontluikende verliefdheid tussen Mavela en Marwan.

Verwacht in dit boek geen poëtische zinnen of innerlijke bespiegelingen. Evenmin een positieve boodschap. ‘Black' laat vooral de dagelijkse werkelijkheid van het leven van jeugdbendes in Brussel zien. En die is zwaar. Bracke schuwt daarbij geen seksueel getinte of gewelddadige scènes. Dat Mavela zich als vanzelf bij de bende aansluit en in een paar weken compleet verandert, blijft moeilijk voor te stellen, al gaat het boek nadrukkelijk in op de verbondenheid en de wil om bij de groep te horen. Maar dat is misschien precies wat Bracke duidelijk wil maken. 

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.