BizarSjoerd Kuyper

Terug naar lijst
 

Bizar

Titel: Bizar
Auteur: Sjoerd Kuyper
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2019
ISBN: 978 90 896 7288 9
Illustraties:

Terug naar lijst

‘Het belang van de waarheid wordt enorm overschat’

Zo nu en dan lees je een boek dat je alles wat je eerder las, doet vergeten. Een boek dat over zo’n beetje alle onderwerpen gaat die je maar kunt bedenken. Een boek waarin zoveel prachtige zinnen staan, dat je op elke bladzijde even moet stoppen om zo’n zin opnieuw te lezen en ervan te proeven, alsof je een hapje van iets heel lekkers hebt gekregen. Een boek waarbij je aan het einde denkt: Hè? Hoe zit het nou? Een boek waaraan je daarom meteen opnieuw begint en waarbij het dan lijkt of je een heel nieuw boek leest.
Zo’n boek is ‘Bizar’ van Sjoerd Kuyper.

Hoofdpersoon is de dertienjarige Sallie Mo. Vanaf haar derde kan ze lezen en ze doet dan ook niets anders. Maar haar moeder maakt zich zorgen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij spreekt met Sallie Mo af dat ze drie maanden niet leest. Ze mag alleen kijken, luisteren en denken. En schrijven.
Eén ding is me nu al opgevallen: er zit totaal geen structuur in de wereld.

Dus schrijft Sallie Mo nu een boek. Daar heeft ze alle tijd voor, want net als elke andere zomer zit ze met haar moeder op een stomvervelende camping. Gelukkig is Dylan er ook. Op Dylan is Sallie Mo al veertien jaar verliefd. Dat was ze dus al als embryo. ‘Verzonnen dingen zijn vaak de mooiste en het zou zonde zijn om die niet op te schrijven.

Deze zomervakantie maakt Sallie Mo de meest bizarre dingen mee. Zij is op Dylan, maar Dylan wordt verliefd op Jackie, die samen met haar broertjes van huis is weggelopen en zich verschuilt in een bunker in de duinen. Vervolgens wil Donnie vanuit die bunker een soort revolutie beginnen. Zijn lieve broertje Beitel praat met dieren. En Sallie Mo’s moeder is irritant gênant op mannenjacht. Onder andere.
Ik moet een beetje oppassen, ik schrijf dit in de nacht, dan liggen je gedachten in een bad vol zwarte inkt.

Wat in ‘Bizar’ waarheid is en wat niet, is soms moeilijk te onderscheiden. Sallie Mo zegt wel dat ze erg aan de waarheid hecht, en ze het erbij schrijft als ze iets verzonnen heeft, maar je krijgt het gevoel dat ze dat laatste soms vergeet.
‘Het belang van de waarheid wordt enorm overschat,’ aldus dokter Bloem. En dus verdwaal je aan het einde van ‘Bizar’ verrukkelijk in wat waar is en wat niet, en hoop je dat wat niet waar is toch de waarheid is.

‘Lezen is denken met het hoofd van een ander,’ zegt dokter Bloem.
Mooi niet. ‘Bizar’ is een boek waarbij je eigen hersens overuren draaien, want er is zó veel om over na te denken. ‘Bizar’ is gewoon bizar goed.

Lidewij.

Zoek je nog een boek over een meisje dat haar eigen bizarre weg zoekt? Lees dan eens de recensie van Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.