BitterkoekjesClaire Mazard

Terug naar lijst
 

Bitterkoekjes

Titel: Bitterkoekjes
Auteur: Claire Mazard
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2005
ISBN: 978 90 583 8334 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Liefde is…

‘Liefde is kijken of hij kijkt en als ie kijkt dan vooral niet terugkijken’. Deze tekst van Loesje vat precies samen hoe onzeker je je kan voelen als je verliefd bent. Natuurlijk wil je het liefst verdrinken in de ogen van je geheime grote liefde, maar stel nou dat hij of zij daardoor denkt dat je een freak bent… En vond je jezelf altijd best wel ok, nu vraag je je af waarom niemand ooit iets gezegd heeft van je enorm scheve neus en bezemsteelfiguur. Colline, de hoofdpersoon in ‘Bitterkoekjes’, geschreven door Claire Mazard, weet er alles van. Smoorverliefd is ze, maar tot haar verbazing valt ze op Sara, een meisje uit de eindexamenklas.

Vanaf het moment dat Colline Sara ziet, merkt ze dat ze graag bij haar wil zijn. In haar buurt bonst haar hart in haar keel. Niks zinnigs kan ze uitbrengen. Ze raakt steeds meer vervuld van het meisje, maar twijfelt eraan of de liefde wel wederzijds is. Zou ze het zich verbeeld hebben, dat Sara naar haar lachte? Gekmakend zijn haar gedachten en twijfels, en ze kan ze bij niemand kwijt.

Op haar zestiende verjaardag besluit Colline haar geheim te vertellen. Midden in de nacht stuurt ze haar vader een mailtje. Boos en teleurgesteld is ze, wanneer hij niet eens reageert. Uiteindelijk neemt ze haar moeder in vertrouwen. Die reageert begripvol: ‘het enige wat ik wil, is dat je gelukkig wordt’. Tegenover haar vrienden durft ze nog niks te zeggen. Dat leidt bijna tot het einde van haar vriendschap met haar beste vriendin.

Schrijfster Mazard schrijft op een ontzettend mooie, gevoelige manier over de verwarring en emoties die je kunnen overweldigen als je verliefd bent. Ze laat Colline haar gedachten en gevoelens regelmatig uiten in de jij-vorm. Daardoor komen ze nog directer aan bij de lezer. Mazard heeft heel goed begrepen hoe het leven het ene moment verschrikkelijk en het andere moment ontzettend mooi kan zijn, als je verliefd bent:

‘Het belangrijkste en het mooiste wat iemand van zestien kan overkomen,’ heb ik mijn vader gisteravond geschreven. Het ergste, ja! Ik doe mijn ogen dicht: ik zie je, Sara. Ik doe mijn ogen weer open: ik zie je, Sara. Jij, altijd weer jij. En ik voel me verschrikkelijk alleen met mijn ellendige, ongelukkige liefde die nergens toe dient omdat jij er geen deel aan hebt.’

Behalve ellendig en onzeker, is het natuurlijk ook super om verliefd te zijn. Dat merkt Colline ook, als ze op een dag ziet dat Sara haar bij de poort van de school staat op te wachten. ‘Gaan we iets drinken?’. Drie keer raden wat Colline antwoordt…

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.