Billy de kipMarcel van Driel

Terug naar lijst
 

Billy de kip

Titel: Billy de kip
Auteur: Marcel van Driel
Uitgeverij: David en Goliat, 2013
ISBN: 978 94 6150 010 6
Illustraties: Jort van der Jagt

Terug naar lijst

Kip ik heb je! Of toch niet?

Een western, een oorlogsverhaal en een verhaal over robots: het past echt allemaal in één boek. Marcel van Driel, Jeroen Schipper en Jort van der Jagt is het gelukt. En hoe!

Billy de Kip woont met zijn zussen in het Wilde Westen. Ze zijn helemaal alleen omdat hun vader en moeder door de vos zijn opgegeten. De zussen zijn lui. Ze maken zich niet druk over de vos. Als de vos uiteindelijk aanvalt zijn ze dan ook blij dat Billy zich wel heeft voorbereid. Hij beschermt zijn familie fanatiek.

Het duurt vast niet lang of die vos komt weer terug.
We moeten een wapen verzinnen, en vlug!
Dus knutselde Billy een vuist op een veer.
Tok op, vos, mijn zusjes die krijg je niet meer!

Helaas is die stomme vos slim. Op elke list die Billy verzint heeft de vos wel een antwoord. Het lukt hem om toch een paar zussen gevangen te nemen. Billy moet alles op alles zetten om de rest van zijn familie te redden. De wapens die Billy en de vos maken worden steeds groter en ingewikkelder. Ze bouwen zelfs een echte robot. Maar dan zijn Billy en de vos ineens samen in gevaar. Kunnen ze zichzelf nog redden?

In ‘Billy de Kip’ zitten allerlei spannende genres verwerkt. Het is een ouderwets cowboyverhaal want het speelt zich af in het Wilde Westen. Daarnaast is het boek ook een klassiek oorlogsverhaal: twee vijanden bestoken elkaar met zwaar geschut. Er zit ook een Japans tintje aan het verhaal. Billy en de vos bouwen namelijk allebei een echte Mecha. (Dat is een wandelende robot die bestuurd wordt door een piloot.) Tot slot is het ook een modern heldenverhaal want kleine Billy neemt het op tegen de sluwe vos. Nog niet zo lang geleden zou een schrijver zich bij één genre houden. Maar op de televisie zie ook vaak een mix van genres. Dus dachten Marcel van Driel en Jeroen Schipper dat ze dit dan ook maar eens in een boek moesten proberen. Ze hebben het hele verhaal op rijm geschreven. Daardoor leest het lekker en krijgt het boek een gezellige sfeer. Ondanks de gezelligheid blijft het boek van het begin tot het eind heel spannend. Je merkt dat hier de mix van genres heel goed werkt. Het verhaal kan zoveel kanten opgaan dat het heel moeilijk is te raden wat er verder gaat gebeuren. De schrijvers vroegen Jort van der Jagt tekeningen bij het boek te maken. Hij maakte hierbij gebruik van de computer. Het resultaat mag er zijn: de prenten zijn oogverblindend. Billy is superschattig. En wat een uitvindingen! Ze spatten gewoon van de bladzijden af.
Echt stoere en spannende prentenboeken. Je komt ze niet veel tegen. Deze moeten we koesteren. Kippiejajee!

Ciska.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.