Billy BuitenkindLucy Elliott

Terug naar lijst
 

Billy Buitenkind

Titel: Billy Buitenkind
Auteur: Lucy Elliott
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2011
ISBN: 978 90 583 87059
Illustraties: Lucy Elliott

Terug naar lijst

Van de zaklamp van Mats naar het licht van de vuurtoren

Soms beginnen boeken al voordat je op de eerste bladzijde bent. Het prentenboek ‘Billy Buitenkind’ van Lucy Elliot is zo’n boek. Op de titelpagina zie je een meisje met haar voeten in het water staan. Ze heeft haar jurk opgetrokken en zegt: zal ik je m’n verhaal eens vertellen?

Dat maakt nieuwsgierig! Snel de bladzijde omslaan, want daar begint het verhaal pas echt. Het verhaal over Billy lees je in de getypte letters. In de tekst die met potlood is geschreven geeft Billy zelf commentaar. Bij die potloodschrijfsels staan kleine tekeningetjes in potlood en aquarel, die vaak heel grappig en luchtig zijn. Bij de getypte letters schilderde Lucy Elliot prachtige sfeervolle illustraties, die meestal één, maar soms ook twee pagina’s beslaan. Eigenlijk lees je in dit boek dus twee verhalen ineen!

Maar waar gaat dit boek nu over? Over Billy Buitenkind zelf natuurlijk:

Billy houdt van buiten –
van de zee, het strand, het natte, groene gras.

Billy woont in twee huizen. In het huis waar haar papa woont rijden elke dag wel honderd bussen voorbij. Buiten spelen kan er niet, maar gelukkig is er een park in de buurt. Billy’s moeder woont aan het strand. Dat lijkt fantastisch, maar Billy mag er niet naar buiten. Billy’s moeder is bang dat er iets met Billy gebeurt. Soms gaat Billy stiekem toch naar het strand. In haar emmer neemt ze zand en de mooiste schelpen mee naar huis. Op het dak van de flat bouwt ze een geheim buitenplekje met een palmboom en een zandbak.

Aan de overkant van haar flat woont een jongen, helemaal alleen. Hij heet Mats. Sinds kort zwaait hij naar Billy, en ’s nachts is hij haar eigen lichtmatroos als hij met zijn zaklamp lichtsignalen naar haar schijnt. Op een dag pakt een meeuw Billy’s liefste schelp en vliegt er mee naar de jongen. Billy rent hem achterna, maar als ze bij de jongen is geeft ze de schelp aan Mats cadeau.

Op zoek naar meer mooie schelpen wordt Billy meegesleurd door de zee. Ze wordt gered door de vuurtorenwachter. De vuurtorenwachter wacht al maanden op zijn zoon, die meeging met een vissersboot. Billy bedenkt dat de lichtmatroos en de vuurtorenwachter misschien wel iets met elkaar te maken hebben... In het boek lees en zie je of dat zo is!

Het is een feest om te lezen wat Billy meemaakt. Je vindt haar op elke illustratie, in haar rode jurk met witte stippen: ze zwiert en zwaait en danst over de bladzijden. En iedere keer als je haar ziet word je zo vrolijk dat je mee wil, mee met Billy Buitenkind op weg naar een nieuw avontuur.

Carlijn.

Vind je avontuurlijke prentenboeken over de zee leuk? Lees dan ook eens Aadje Piraatje van Marjet Huiberts en Sieb Posthuma.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.