Billie Beer doet boem!Tony Kenyon

Terug naar lijst
 

Billie Beer doet boem!

Titel: Billie Beer doet boem!
Auteur: Tony Kenyon
Uitgeverij: Zirkoon, 2001
ISBN: 978 90 524 7220 1
Illustraties:

Terug naar lijst

De beer en het prentenboek

De beer is nog steeds een grote bron van inspiratie voor tekenaars en schrijvers van prentenboeken. De ijsberen, koalaberen, grizzlyberen, pandaberen en teddyberen volgen elkaar in rap tempo op in prentenboekenland. Misschien is het na het overweldigende succes van bijvoorbeeld 'Welterusten, Kleine Beer' en 'De kleine IJsbeer' wat uitgekauwd om over dit dier een prentenboek te maken, maar toch verschenen de laatste weken weer een aantal 'berenboeken' die stuk voor stuk eigenlijk ook wel weer erg leuk zijn om te lezen.

'Vind je me lief?' van Noris Kern en Jean-Baptiste Baronian gaat over de kleine ijsbeer Bjorn die een broertje of zusje krijgt. Hij vraagt zich af hoe het zal zijn als hij niet meer het enige kind van zijn papa en mama is. Zouden ze hem dan nog wel lief vinden? Bjorn besluit het zijn vrienden te vragen. 'Broertjes en zusjes zijn hartstikke leuk!' verzekert Pip de pinguïn hem. En ook Wouter de wolf vertelt over zijn broertje en weet Bjorn gerust te stellen met de woorden: 'Mijn papa en mama houden nog net zoveel van mij. En ook van mijn broertje!' Noris Kern gebruikte acrylverf voor de illustraties in dit boek. De plek waar het boek zich afspeelt, de ijsvlakte, is een plek van weinig kleur. Kern houdt zich in zijn tekeningen aan de werkelijkheid en gebruikt kleuren als wit, blauw, zwart en beige. Veel details zijn er in de illustraties niet te ontdekken. Dit zorgt voor een prettige rust in het beeld. Elke bladzijde bevat twee tot drie regels tekst. Het verhaal is simpel en weinig verrassend maar voor kleuters die een broertje of zusje krijgen toch best aardig.

Eric Carle, vooral bekend van zijn 'Rupsje Nooitgenoeg', schreef en illustreerde een heel ander soort prentenboek. Het pop-up boek 'De bij en de beer' vertelt het verhaal van een bij die nectar verzamelt om honing van te maken. De weg naar het bijennest is gevaarlijk. De bij wordt bijna opgegeten door een vogel. En ook de vis en de kikker liggen op de loer. Maar als je denkt dat de bij in zijn nest wel veilig is heb je het mis. Want, daar is de beer! Hij wil van de honing smikkelen. Gelukkig heeft de bij een oplossing: 'De kleine honingbij vloog vliegensvlug naar buiten en stak de beer midden op zijn neus. 'Auwauwauw!' riep de beer...' In dit boek laat Carle zich van zijn beste kant zien. Doordat elk plaatje in deze uitgave van het boek kan bewegen door aan een lipje aan de zijkant van de pagina te trekken wordt het boek nog levendiger. Het verhaal is niet heel bijzonder maar de illustraties maken dat helemaal goed. 'De bij en de beer' is vooral een kijk- en doe-boek.

'Billie Beer doet boem!' is het mooiste prentenboek van deze drie berenboeken. En misschien zelfs wel het mooiste prentenboek dat de afgelopen maanden is verschenen. De illustraties van Tony Kenyon zijn schitterend en bovendien is het verhaal ook nog vermakelijk. Billie Beer kan niet slapen en na al het gewoel en gedraai valt hij uit zijn bed. BOEM! Billies ouders worden wakker en vragen zich af wat er aan de hand is.' 'Ik hoorde een BOEM! zegt Billies moeder. 'Dat was vast het tuinhek dat dichtsloeg door de wind' zegt Billies vader.' Billie kan nog steeds niet slapen en maakt veel te veel lawaai als hij door het huis loopt. De koelkastdeur zegt BENG!, de hendel van de wc doet PIEP! en het water doet WOESH!. Als Billies ouders na alle geluiden toch maar even gaan kijken wat er aan de hand is en ontdekken dat er in de keuken van de chocoladecake gesnoept is, weten ze wie al dat lawaai maakte. De illustraties maken een knusse indruk en stralen bovenal warmte uit door het gebruik van zachte kleuren. Je zou zo bij die wollige beren in bed willen kruipen!

Bas.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.