Bil en Wil, vijf kleine avonturen van twee grote vriendenRindert Kromhout

Terug naar lijst
 

Bil en Wil, vijf kleine avonturen van twee grote vrienden

Titel: Bil en Wil, vijf kleine avonturen van twee grote vrienden
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold, 2003
ISBN: 978 90 258 3717 4
Illustraties: Jan Jutte

Terug naar lijst

Kleine avonturen van grote vrienden

Een aantal beginnende lezers zal de AVI-boekjes* over Bil en Wil zeker kennen. Er is nu ook voor jongere broertjes en zusjes een mooi voorleesboek over het tweetal verschenen.

Het eerste wat opvalt aan het boek 'Bil en Wil' zijn de prachtige illustraties van Jan Jutte. Ze lokken je naar het boek en als je dat dan in handen hebt, blijken de verhalen even mooi. Illustrator Jan Jutte en schrijver Rindert Kromhout zijn dan ook een gouden duo. Zij leveren kwaliteit, maar doen dat gelukkig niet over de hoofden van de kinderen heen. De 'vijf kleine avonturen van twee grote vrienden' zijn juist erg herkenbaar voor kleuters.

In het eerste verhaal gaan Bil en Wil uit eten, omdat ze de hele dag zo hard hebben gewerkt. Maar in het restaurant van Gril aangekomen, blijkt dat er allerlei chique dingen op het menu staan, die de vrienden niet lusten. Ze maken daarom patat met appelmoes voor elkaar. Ook het toetje verzorgen Bil en Wil zelf, want ze houden het meest van chocoladevla en dat heeft Gril niet.

In het tweede verhaal wil Wil meedoen aan een wedstrijd. Wie knap is wint een prijs. Bril wint. Wil vindt dat niet eerlijk, want Bril is de broer van Sil en die zat in de jury. Bil ziet vervolgens zogenaamd een nieuwe wedstrijd in de krant: "Wie is de beste vriend van Bil?" De hoofdprijs is een zelfgebakken appeltaart en wordt uiteraard gewonnen door Wil.

Ook de andere verhalen hebben voor kinderen herkenbare onderwerpen, zoals op vakantie gaan, maar daar het liefst doen wat je thuis ook doet, denken dat de ander zit te nietsnutten terwijl jij hard werkt en iemand willen verrassen met een mooi cadeau.

In een epiloog voeren Bil en Wil een gesprek over de totstandkoming van het boek. Dit is wel grappig voor de voorlezer, maar zal bij de kleuter wellicht meer vragen oproepen dan beantwoorden. Het blijft voor de doelgroep te abstract.

Zowel de voorlezer als de luisteraar zal erg genieten van deze verhalenbundel. Uit ieder verhaal spreekt duidelijk de warme vriendschap tussen Bil en Wil. Ze doen samen graag leuke dingen en houden daarbij goed in de gaten of de ander het ook naar zijn zin heeft.

Rindert Kromhout is een van de weinige schrijvers die prijzen van zowel een jury van volwassenen als van de kinderjury kreeg. Ook in dit boek houdt hij prima evenwicht tussen een mooie stijl en begrijpelijkheid van de tekst voor kinderen. 
 

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.