Bij ons is alles lekkerAngela Prins

Terug naar lijst
 

Bij ons is alles lekker

Titel: Bij ons is alles lekker
Auteur: Angela Prins
Uitgeverij: Lemniscaat, 2004
ISBN: 978 90 563 7626 0
Illustraties: Met foto’s van Karel Zwaneveld

Terug naar lijst

Wereldkaart wordt menukaart

Angela Prins heeft de smaak te pakken! Na ‘Patatje Zwaardvis’ is er weer een kinderkookboek van haar hand verschenen. Het heet ‘Bij ons is alles lekker’ en bevat naast enkele Nederlandse vooral veel buitenlandse recepten. Prins heeft die recepten verzameld door mensen uit verschillende landen te vragen naar hun lievelingsgerechten uit hun geboorteland. De leukste en lekkerste recepten staan nu in dit boek, zodat iedereen kennis kan maken met Chinchin uit Kameroen, Pierogi uit Polen en Walnut Pie uit de Verenigde Staten.

Het eerste dat opvalt aan ‘Bij ons is alles lekker’ zijn de vele foto’s die in het boek staan. Fotograaf Karel Zwaneveld was erbij toen verschillende kinderen de recepten uitprobeerden en maakte daar schitterende foto’s van. Deze foto’s geven ‘Bij ons is alles lekker’ een gezellige sfeer. En, veel belangrijker, ze laten zien hoe leuk koken kan zijn!

‘Bij ons is alles lekker’ is naast een kookboek ook een heerlijk bladerboek. Bij sommige recepten staat in een apart kadertje extra informatie over een ingrediënt of werkwijze. Zo lees je wat kokosmelk is en hoe je het zelf kan maken en wat gist precies doet met het deeg waar je straks Broodjes in een Knoop van gaat bakken. Jammer genoeg ontbreekt meer informatie over de gerechten zelf. Die heerlijke Torta od kokosa uit Kosovo bijvoorbeeld, hoort die bij een speciale gelegenheid? Of wordt dat, net als onze appeltaart, bij allerlei gelegenheden gegeten?

De recepten staan niet per land bij elkaar, maar per soort gerecht. Zo kun je zelf een voorafje uit Indonesie combineren met een hoofdgerecht uit Kosovo en een toetje uit Italië. Net hoe jij het zelf lekker vindt. De recepten zijn soms wel moeilijk. Zoals Prins aan het begin van het boek zegt: af en toe moet je gewoon even oefenen op een gerecht. En eigenlijk is dat ook het leuke van dit kookboek. Prins vertelt je op een toegankelijke manier hoe je een bepaald gerecht moet maken, maar ze doet nergens kinderachtig. Ze vertrouwt erop dat je het voor elkaar krijgt om een gerecht te maken, met of zonder hulp.

Prins’ kookboek is een heerlijk boek om uit te koken én om in te bladeren. Het geeft je zin om zelf de keuken in te gaan en die heerlijke recepten uit te proberen. En als het een keer mislukt? Denk dan aan de woorden van Prins: ‘Maar zelfs een mislukte taart of gehaktbal kan heel lekker zijn, al ziet het er wat anders uit dan op de foto. Trek je er niets van aan en probeer het gewoon nog een keer.’

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.