Bibi’s doodgewone dierenboekBibi Dumon Tak

Terug naar lijst
 

Bibi’s doodgewone dierenboek

Titel: Bibi’s doodgewone dierenboek
Auteur: Bibi Dumon Tak
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1536 8
Illustraties: Fleur van der Weel

Terug naar lijst

Honderdvijftig kinderen op je hoofd

In dit boek staan dieren die zó gewoon zijn dat de meeste mensen er geen zin in hebben ze eens beter te bekijken. We kennen ze toch al? zeggen die mensen.
Maar is dat zo?
Nee, natuurlijk niet.

Eerder vertelde Bibi Dumon Tak over onbekende dieren in ‘Bibi’s bijzondere beestenboek’ en over beesten op de Noord- en Zuidpool in ‘Winterdieren’.
Dit keer doet ze een boekje open over dieren die je bijna dagelijks tegenkomt. Kijk maar om je heen. Zie je die kruisspin bij het raam? Die mus buiten in de boom? De eend in de vijver, de pissebed onder de emmer? De luis tussen je haren? Over al die doodgewone dieren valt wel iets te vertellen wat jij vast nog niet weet. Over die hoofdluis bijvoorbeeld:

Zagen, spugen, slurpen, wat een heerlijk luizenleven. O ja, en kinderen krijgen, niet te vergeten, honderdvijftig baby’s per vrouwtje. Dat alles op jouw hoofd. Wil je ervanaf? Dan zit er maar één ding op: haar eraf of koorts krijgen.
Luizen houden niet van kale en ook niet van grieperige hoofden.

Brr. Weet je dat ook weer. Honderdvijftig hoofdluizen! Als je er alleen maar aan dénkt, begint je hoofd al te jeuken.

Ook negenendertig andere dieren komen aan bod in ‘Bibi’s doodgewone dierenboek’. De mus en de muis. De haring en de hooiwagen. De spreeuw en de stekelbaars. De egel en de eekhoorn. De zwartbruine wegmier en het zevenstippelig lieveheersbeestje. Over al deze dieren lees je een kort verhaaltje van hooguit twee bladzijden. Het staat boordevol grappige en bijzondere weetjes over dat doodgewone dier. Wedden dat je anders kijkt naar een beestje als de teek, nu je weet dat bijna alle teek-larfjes de hongerdood sterven? Die teek die op jouw been zit na een middag buitenspelen, is een echte overwinnaar!

Let ook op de plaatjes van Fleur van der Weel. Begin maar met diezelfde teek; dat arme diertje dat met zijn pootjes spartelt in de tekentang. Je zou medelijden met hem krijgen. Of kijk die huisvlieg op je boterham met hagelslag. Je hebt net gelezen hoe een vlieg jouw brood volblaast met vliegenspuug. Yek! En dan die arme haring: hij ligt in stukjes gesneden op bladzijde 18 en 19, met een vlaggetje in zijn bek. Gelukkig kun je dit boek niet ruiken, want haringen laten scheten om andere vissen te laten weten waar ze zijn. De viespeuken.

Het lijkt allemaal verzonnen, maar alles wat in ‘Bibi’s doodgewone dierenboek’ staat is waar. Veertig doodgewone, o zo bijzondere dieren bij elkaar. In dit boek blijf je lezen, steeds een nieuw dier… tot je op je hoofd krabt en… o nee… daar heb je dat beestje met haar honderdvijftig kinderen. Hellup!

Lidewij.

Lijkt dit boek je leuk? Lees dan ook de recensie van ‘Winterdieren’ van Bibi Dumon Tak.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.