Bezoek van omaSanne de Bakker

Terug naar lijst
 

Bezoek van oma

Titel: Bezoek van oma
Auteur: Sanne de Bakker
Uitgeverij: Kluitman, 2016
ISBN: 978 90 206 7455 2
Illustraties: Marijke Klompmaker

Terug naar lijst

Geestoma

Dieuwertje snapt niks van school. Ze is hartstikke dom. Alléén maar lage cijfers. En het verliefd zijn op een jongen uit haar klas, Hubert, helpt natuurlijk niet. En zo’n enge juf óók niet.
Maar op een dag verandert alles. Dieuwertje krijgt hulp van haar oma. Er is alleen één ding een beetje anders aan haar: oma is namelijk al een tijdje dood.

‘Maak je niet druk,’ zei oma luchtig. ‘Het is helemaal niet eng.’
'Het is helemaal wél eng!’
‘Niet,’ zei oma resoluut.
Oma’s stem echode na als een schaduw van iets wat ver weg is. Muisstil was het in huis. Ook buiten was het stil. Geen zuchtje wind.
Waren Dieuwertjes ouders wel thuis? Ze waren altijd thuis. Nu voelde het alsof Dieuwertje alleen was. Alleen met oma. Oma die dood was.

Aan de binnenkant van het boek staat een prachtige kaart van het dorpje Krakelia gedrukt, waar Dieuwertje met haar ouders en zusje woont. Dan volgt een voorstelrondje met fijne illustraties van Marijke Klompmaker. Zo maak je kennis met Dieuwertje en haar dunne blonde haren. Maar ook met haar zusje Olivia, die een spleetje tussen haar tanden heeft en meestal schattig is, en Hubert met zijn eigenwijze brilletje.
De inwoners van Krakelia - die er oud genoeg en klaar voor zijn - kunnen elk jaar op 1 januari bezoek krijgen van overleden familieleden. Alleen hebben de ouders van Dieuwertje dat nooit aan haar verteld. Is dat even schrikken. Maar het is ook heel bijzonder. Vooral die maffe oma van Dieuwertje, die overal een feestje van maakt. Daarom mist Dieuwertje haar ook zo erg.
Maar nu haar oma op bezoek is als geest weet ze niet of ze dat wel zo fijn vindt. Het zorgt ook voor problemen...

Sanne de Bakker brengt een mooie boodschap over. Langzaamaan leert Dieuwertje van alles over zichzelf. Is ze wel zo dom als ze zelf denkt? Waar ligt haar kracht? En als je school nou eenmaal niet zo goed snapt, ben je dan meteen dom?
Dit is een fijn, toegankelijk en spannend leesboek. Want je wil natuurlijk meteen weten hoe het afloopt met Dieuwertjes verliefdheid op Hubert, hoe ze van haar vervelende lerares afkomt en of oma ooit nog eens weggaat. Want die blijft wel héél lang hangen…
Hou jij van een levendige tekst? Dit boek heeft dat! Letterlijk. Als woorden geschreeuwd worden, zijn ze extra groot geschreven en dik gedrukt. En als ze zachter gezegd worden, of echo-en, dan kun je dat ook meteen zien. Hou jij daar niet zo van? Dan is dit boek niet voor jou. ‘Bezoek van oma’ heeft namelijk meer verschillende lettertypes dan personages.

Kelly.

Leestip: Nog een verhaal lezen over spoken? Lees dan: Bor ziet spoken van Harmen van Straaten.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.