Bezoek van Mister P.Veronica Hazelhoff

Terug naar lijst
 

Bezoek van Mister P.

Titel: Bezoek van Mister P.
Auteur: Veronica Hazelhoff
Uitgeverij: Querido, 2006
ISBN: 978 90 451 0388 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Ongewenst bezoek

Eén van de belangrijkste personen in ‘Bezoek van Mister P.' is pijn. Dat klinkt gek, maar Veronica Hazelhoff heeft een nieuw boek geschreven waarin pijn een echt persoon is, namelijk Mister P., meneer Pijn.

‘Eigenlijk doet àlles zeer, hè? zei Mister P. De hele bliksemse boel. Dat is altijd zo. De ene keer voel je het hier en dan weer daar. En soms overal.'

En Mister P. - in schuine letters lees je steeds zijn gemene opmerkingen - komt vaak op bezoek bij Jo-Jo. Ongewenst bezoek, natuurlijk, want wie zit er nu te wachten op pijn? Jo-Jo heeft pijn, soms een klein beetje, soms even niet, maar soms ook zoveel dat hij niets meer kan. Zijn knieën zijn dan knalrood en dik, en al zijn gewrichten doen zeer. Jo-Jo heeft reuma en hij vecht ervoor om zijn gewone leventje te kunnen blijven leven.

Toen Jo-Jo onder de douche stond (...) voelde hij pas goed hoeveel pijn zijn lijf deed. Hoe moest dat nu verder? Postzegels sparen, zei Mister P. grinnikend.

Zakdoekjes klaar en huilen maar? Nee absoluut niet, want dat is het laatste wat Veronica Hazelhoff wil. ‘Bezoek van Mister P.' is geen huilboek. Jo-Jo is niet zielig, hij wil geen medelijden, hij wil geen speciale behandeling, hij wil voetballen! Jo-Jo is een goede keeper, maar het wordt steeds moeilijker om het vol te houden. Zeker omdat Jo-Jo weigert om die speciale schoenen te laten maken, waarop hij misschien wel beter kan lopen. Jo-Jo is dus lekker koppig en soms ook gewoon vervelend omdat hij dan alleen maar aan zichzelf denkt. Kortom: Jo-Jo is een doodgewone jongen.

Jo-Jo heeft naast zijn hartsvriend Simon een vriendin: Lena. Zij heeft zo haar eigen problemen, omdat Lena en haar moeder niet weten of ze in Nederland mogen blijven. Ze hebben hier een verblijfsvergunning aangevraagd, maar moeten misschien terug naar hun geboorteland.

Vaak lukt het schrijvers niet om in één boek over twee grote problemen te schrijven, dat wordt dan zo'n boek waarin iedereen zielig en ellendig is. Maar Veronica Hazelhoff kan het wel, omdat ze niet alleen schrijft over de vriendschap tussen Jo-Jo en Lena, maar ook laat zien waarom de vriendschap tussen Lena en Jo-Jo niet toevallig is. Ze kunnen het zo goed met elkaar vinden omdat Lena weet wat het is als alles niet loopt zoals je hoopt. Daarom doet ze gewoon tegen Jo-Jo. Niet extra lief, extra vrolijk of extra bezorgd. Zij is ook de enige die weet dat Mister P. bestaat. En samen bedenken zij een zoon voor hem.

'Zoontje P.' zei Lena. ‘Die was van zichzelf al heel gemeen. Hij ging over pijn bij ruzie en als je afscheid nemen moet.'

Enge kerels, dus die P.'s. Maar misschien lukt het Lena en Jo-Jo wel om Mister P en zijn geniepige zoontje uit te schakelen.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.