BeuKaat Vrancken

Terug naar lijst
 

Beu

Titel: Beu
Auteur: Kaat Vrancken
Uitgeverij: Querido, 2010
ISBN: 978 90 451 1132 2
Illustraties: Noƫlle Smit

Terug naar lijst

Hobby-hoppen

‘Dansen,’ zegt Julia. ‘Ik wil dansen.’
‘Doe maar,’ zegt papa. Hij wijst naar het tapijt. […]
Maar Julia schudt haar hoofd. ‘Niet op het tapijt.
En niet met jou. Ik wil dansen in een zaal. Alleen.
Met schoenen die klakken en een wijde rok.’
‘Jij moet op dansles,’ zegt mama.

En zo gebeurt het ook. Julia gaat naar de dansschool. Maar de klakkende schoenen en wijde rok zijn voor later. Julia moet eerst oefenen. En dat valt tegen, want Julia heeft niet zo veel geduld. Na vier lessen is ze het zat. Ze verzint snel een andere hobby.
De volgende zaterdag gaat ze naar de muziekschool: ze wil drummen! Maar voordat ze mag drummen, moet ze noten leren lezen. De eerste les is nog spannend, maar al snel duren de lessen haar te lang. Zaterdag, om kwart voor elf, trekt Julia haar jas weer uit. ‘Ik wil niet meer. Ik ben het beu.’

Julia is ook dol op water. Ze wil elke dag wel in bad. De volgende hobby is geboren: Julia wil duiken! Maar van papa en mama moet ze eerst leren zwemmen, in een zwembad. Julia doet zo haar best dat ze na tien lessen al een diploma heeft. Maar je mag pas duiken als je ook een tweede diploma hebt… Tijd voor een nieuwe hobby!
Julia heeft haar zinnen deze keer gezet op snowboardles. Ze doet het zo goed dat mama en papa haar beloven dat ze in de winter naar de echte bergen gaan.

‘Nee,’ zegt Julia. ‘Ik wil niet naar de echte bergen.
Ik wil niet meer snowboarden. Ik ben het beu.’
Mama roept: ‘Wat? Zeg dat nog een keer.’
Papa roept: ‘Nu ben ik het beu! Julia, hoor je me, ik heb het tegen jou.
Bestaat- er-iets-op-aarde-wat-jij-niet-beu-wordt?’

Ja hoor! Ze doet het eigenlijk door het hele boek heen, maar niemand lijkt het op te merken…

Beu’ is een vlot geschreven, kleurrijk prentenboek met een herkenbaar thema. Julia is misschien wat extreem, maar al dat hobby-hoppen zorgt al snel voor een glimlach tijdens het lezen. ‘Beu’ is een prentenboek waarin lezers, jong en oud, zichzelf zullen herkennen. Wie heeft er niet ge-hobby-hopt?

Dat Julia een pittige dame is, kun je goed zien op de tekeningen van Noëlle Smit. Haar illustraties zijn heel kleurrijk en daardoor lijken de emoties van Julia nog sterker te worden. Vooral als ze iets beu is! In de tekeningen zitten ook veel grapjes (let vooral op de huisdieren van Julia!).

Kaat Vrancken heeft met Julia een nieuwe kleuterheld verzonnen. Een kleuter die weet wat ze wil én wat ze niet (meer) wil! Wij zijn Julia nog lang niet beu!

Mirjam.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.