Bestemming onbekendPaul Mosier

Terug naar lijst
 

Bestemming onbekend

Titel: Bestemming onbekend
Auteur: Paul Mosier
Uitgeverij: Lemniscaat, 2018
ISBN: 978 90 4770 994 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Onderweg naar een nieuw begin

Onder het toeziend oog van spoorwegmedewerkster Dorothea reist de bijna dertienjarige Rider met de trein naar een onbekende oudoom in Chicago. Haar oma – bij wie ze woonde – kan niet meer voor haar zorgen, en verder heeft ze geen familie bij wie ze terecht kan. In de trein ontmoet Rider een aantal bijzondere mensen, die de eenzame reis aangenamer weten te maken.

De zon gaat onder terwijl we door een opening in de bergen rijden. Ik bedenk dat dit misschien mijn laatste Californische zonsondergang is, en ik vraag me af of ik dat erg vind. Californië heeft me sowieso nooit willen hebben. Het heeft me maar net verdragen.

Rider is een meisje dat zich nergens echt thuis voelt en dat al veel nare dingen heeft meegemaakt. Die opeenstapeling van vervelende en verdrietige gebeurtenissen (van een gestolen skateboard tot het overlijden van haar oma) maakt dat je direct met haar meeleeft. Ook vraag je je al gauw van alles af: wat is er met haar ouders gebeurd? En wat zit er in die zwarte trommel die ze bij zich heeft? Gaandeweg geeft Rider de antwoorden op die vragen, en die zijn niet al te vrolijk.

‘Ik ben niet de narigheid die me is overkomen,’ zeg ik. ‘Ik ben alleen waar ik zelf voor kies.’

Onderweg is ze dan ook volop bezig om te ontdekken wie ze is, en dat is een interessant proces dat Paul Mosier knap uitwerkt. Rider is niet haar echte naam. Hoe ze wel heet, kom je niet te weten, maar dat maakt ook niet uit. De naam ‘Rider’ (als in: reiziger) geeft haar tijdelijk een nieuwe identiteit, eentje die haar de ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen: ‘En mijn naam spel je als R-Y-D-R. Omdat ik het zeg.’

In de trein heeft Rider veel tijd om na te denken over alles wat er gebeurd is. Zo leer je haar steeds beter kennen, en begrijp je haar acties ook beter. Hoewel Rider geen positief zelfbeeld heeft, beleven de andere passagiers veel plezier aan haar aanwezigheid: Neal, Carlos, Dorothea, en Bonzo in het bijzonder. Langzaam begint ze te beseffen wat haar medereizigers voor haar betekenen: ‘De mensen aan tafel voelen als familie. Mijn familie. Als ik mijn familie zelf kon kiezen zou hij precies zo zijn.’ Het schild waarmee Rider zichzelf probeert te beschermen, begint barstjes te vertonen…

‘Bestemming onbekend’ is een mooi verhaal over opgroeien en van jezelf leren houden; over verdriet hebben maar ook hoop voor de toekomst; over liefde en familie. Stap met Rider aan boord en ga mee op reis, zonder te weten waar deze precies zal eindigen.  

Anne.

Leestip: Ook Martin en Charlie uit 'Charlie en ik' van Mark Lowery maken samen een bijzondere (trein)reis.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.